Έθελξαν η Σοφία Μπαχαρίδου και η Βάια Βαζαλίδου στο φινάλε του 16ου «Κυπέλλου Καλαμάτας»

Με τους τελικούς οργάνων του ατομικού, όπου υπήρχε τριπλή ελληνική συμμετοχή  ολοκληρώθηκε το 16ο διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής «Κύπελλο Καλαμάτας», στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα». Το φινάλε ήταν ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική ομάδα, καθώς η Σοφία Μπαχαρίδου κατετάγη 4η στις κορύνες και 7η στο στεφάνι, ενώ η Βάια Βαζαλίδου τερμάτισε 5η στην κορδέλα.

Οι δύο νεαρές πρωταθλήτριες, που ανέβηκαν φέτος στην κατηγορία γυναικών και συμμετείχαν για δεύτερη φορά σε διεθνή διοργάνωση (η Μπαχαρίδου είχε πάρει πρόσφατα μέρος στο γκραν πρι του Κιέβου και η Βαζαλίδου σ’ εκείνο του Παρισιού), απέδειξαν ξανά ότι η ελληνική γυμναστική έχει πολύ ελπιδοφόρο μέλλον και ανταμείφθηκαν με το χειροκρότημα των 1.000 θεατών.

Στο στεφάνι, όπου αγωνίστηκε με μουσική επένδυση από την ταινία «Bourne Identity», η Σοφία Μπαχαρίδου κατετάγη 7η με 15,017 βαθμούς, χάνοντας την ευκαιρία για ακόμα καλύτερο πλασάρισμα, αφού της έφυγε στο στεφάνι στην τελευταία άσκηση, ενώ μέχρι τότε είχε εκτελέσει εξαιρετικά το πρόγραμμά της. Στον προκριματικό, η 16χρονη πρωταθλήτρια του Πανθεσσαλονίκειου είχε τερματίσει 6η με 14,817 βαθμούς.

Εξίσου καλά τα πήγε η Μπαχαρίδου στις κορύνες, όπου παρουσίασε το πρόγραμμά της έχοντας ως μουσική υπόκρουση το λάτιν κομμάτι «Esperanza / El Conquistador» και βαθμολογήθηκε με 14,633, παίρνοντας την 4η θέση. Στα προκριματικά του αγωνίσματος ήταν 7η με 15,200.

Στο τελευταίο όργανο της ημέρας, την κορδέλα, η Βάια Βαζαλίδου εκτέλεσε άψογα τις ασκήσεις της υπό τους ήχους του «Libertango» του Άστορ Πιατσόλα και συγκέντρωσε 15,400 βαθμούς, τερματίζοντας 5η. Η 16χρονη αθλήτρια του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης είχε προκριθεί ως 8η, με 14,133 βαθμούς.

Πρωταγωνίστρια των τελικών οργάνων ήταν η Βουλγάρα Μόνικα Μίντσεβα, που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο, ενώ από ένα χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν η Ρωσίδα Εκατερίνα Ντόνιτς και η συμπατριώτισσά της Αλεξάντρα Σολόβιεβα, η οποία το Σάββατο είχε αναδειχθεί νικήτρια στο σύνθετο ατομικό και ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στα προκριματικά και των τεσσάρων οργάνων.

«Οι Ελληνίδες αθλήτριες, αλλά και ο κόσμος της Καλαμάτας, πήραν άριστα. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους, που κατέκλυσαν την ‘Τέντα’ και απόλαυσαν τις κορυφαίες εκπροσώπους ενός αθλήματος που είναι μακριά από την σκιά των αναβολικών και προσφέρει μοναδικό θέαμα. Αποσπάσαμε πολύ θετικά σχόλια από τις ξένες αποστολές, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και για την μεγάλη βελτίωση της Εθνικής ομάδας ανσάμπλ σε σύγκριση με το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πάτρας. Όλα κύλησαν άψογα και πιστεύω ότι βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά ενόψει της επόμενης χρονιάς. Ευχαριστούμε το Δήμο Καλαμάτας, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, τους χορηγούς και τους εθελοντές μας, που είχαν καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης», τόνισε η γ’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του συνδιοργανωτή Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας, Ελένη Μιχοπούλου, κατά την ολοκλήρωση του 16ου «Κυπέλλου Καλαμάτας».

Τα αποτελέσματα στους τελικούς οργάνων του ατομικού:

Σχοινάκι
1. Εκατερίνα Ντόνιτς (Ρωσία) 16,983
2. Αλεξάντρα Σολόβιεβα (Ρωσία) 16,042
3. Μόνικα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 15,725
4. Βάνια Κίροβα (Βουλγαρία) 15,392
5. Μόνικα Μίγκοβα (Τσεχία) 14,708
6. Βικτόρια Λενίσιν (Ουκρανία) 14,700
7. Λίζα Γουάνγκ (ΗΠΑ) 14,517
8. Μζεβινάρι Σαμουκασβίλι (Γεωργία) 14,433

Στεφάνι
1. Μόνικα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 16,800
2. Βικτόρια Λενίσιν (Ουκρανία) 16,425
3. Βάνια Κίροβα (Βουλγαρία) 16,292
4. Μζεβινάρι Σαμουκασβίλι (Γεωργία) 16,250
5. Αλεξάντρα Σολόβιεβα (Ρωσία) 16,017
6. Εκατερίνα Ντόνιτς (Ρωσία) 15,567
7. Σοφία Μπαχαρίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 15,017
8. Μόνικα Μίγκοβα (Τσεχία) 14,600

Κορύνες
1. Αλεξάντρα Σολόβιεβα (Ρωσία) 16,883
2. Λίζα Γουάνγκ (ΗΠΑ) 15,725
3. Εκατερίνα Ντόνιτς (Ρωσία) 15,667
4. Σοφία Μπαχαρίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 14,633
5. Μζεβινάρι Σαμουκασβίλι (Γεωργία) 14,617
6. Μόνικα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 14,608
7. Ζεϊνάμπ Τζαβαλντί (Αζερμπαϊτζάν) 14,175
8. Βικτόρια Λενίσιν (Ουκρανία) 14,017

Κορδέλα
1. Μόνικα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 17,125
2. Αλεξάντρα Σολόβιεβα (Ρωσία) 16,750
3. Μζεβινάρι Σαμουκασβίλι (Γεωργία) 16,250
4. Εκατερίνα Ντόνιτς (Ρωσία) 16,200
5. Βάια Βαζαλίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 15,400
6. Μόνικα Μίγκοβα (Τσεχία) 14,900
7. Ζεϊνάμπ Τζαβαλντί (Αζερμπαϊτζάν) 14,575
8. Βικτόρια Λενίσιν (Ουκρανία) 11,433

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ

Σοφία Μπαχαρίδου: «Στο στεφάνι έκανα ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, μέχρι την τελευταία άσκηση, όπου έγινε το λάθος. Στις κορύνες, παρότι ξεκίνησα με σφάλμα και αγχώθηκα, μπόρεσα να σταθεροποιηθώ και να βγάλω το πρόγραμμά μου καλά. Πιστεύω ότι τα λάθη είναι θέμα απειρίας, επειδή είχα πολύ άγχος. Μόλις φέτος ανέβηκα στην κατηγορία γυναικών και σιγά – σιγά θα μάθω να αντιμετωπίζω καλύτερα κάθε αγώνα. Το χάρηκα πολύ που το στάδιο ήταν κατάμεστο, ήταν κάτι το υπέροχο».

Βάια Βαζαλίδου: «Έβγαλα το πρόγραμμά μου ‘καθαρό’, χωρίς μεγάλα λάθη, και είμαι πολύ χαρούμενη από την εμφάνισή μου. Τώρα, συνεχίζουμε την προετοιμασία, με την σκέψη στον επόμενο αγώνα, όπου είμαι βέβαιη ότι θα πάω καλύτερα».

Μιρέλα Παραστατίδου (χορογράφος των Ελληνίδων αθλητριών του ατομικού): «Στους σημερινούς τελικούς τα κορίτσια έκαναν έναν πολύ καλό αγώνα και έδειξαν το επίπεδό τους. Τα όποια λάθη οφείλονται κυρίως σε ατυχία και σε απειρία. Πρόκειται για αθλήτριες που έχουν μέλλον και εύχομαι τόσο αυτές, όσο και όλα τα υπόλοιπα παιδιά, στο ατομικό και στο ανσάμπλ, να συνεχίσουν ακόμα καλύτερα στους επόμενους αγώνες».

Φωτογραφίες από το 16ο «Κύπελλο Καλαμάτας»:

Η Σοφία Μπαχαρίδου στις κορύνες

Η Σοφία Μπαχαρίδου στις κορύνες

Η Βάια Βαζαλίδου στην κορδέλα

Η Βάια Βαζαλίδου στην κορδέλα

Η γʼ αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Ελένη Μιχοπούλου (πρώτη από αριστερά) και η τεχνική διευθύντρια των αγώνων Βούλα Κουβάτσου (τέταρτη από δεξιά) με τους εθελοντές της διοργάνωσης

Η γʼ αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Ελένη Μιχοπούλου (πρώτη από αριστερά) και η τεχνική διευθύντρια των αγώνων Βούλα Κουβάτσου (τέταρτη από δεξιά) με τους εθελοντές της διοργάνωσης