Μαρία Πέτροβα: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Κυπέλλου Καλαμάτας»

Μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της ρυθμικής γυμναστικής, η Βουλγάρα Μαρία Πέτροβα, η οποία έχει πλέον περάσει στο ρόλο της διεθνούς κριτή, δίνει με την παρουσία της επιπρόσθετη λάμψη στο 16ο διεθνές μίτινγκ «Κύπελλο Καλαμάτας».

Η πρώην πρωταθλήτρια, η οποία είναι πια κριτής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), αλλά και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής γυμναστικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και κάθε φορά φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές γι’ αυτόν τον τόσο όμορφο αγώνα, που έχει τη δική του ιστορία. Έχω έρθει περισσότερες από πέντε φορές στο ‘Κύπελλο Καλαμάτας’ ως κριτής και πάντοτε φεύγω με πολύ όμορφες εντυπώσεις. Είναι ένας αγώνας με πολύ ωραία ατμόσφαιρα, που επιτρέπει στις αθλήτριες να εκτελούν τα προγράμματά τους χωρίς καθόλου άγχος», τονίζει η Βουλγάρα τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια του σύνθετου ατομικού (Αλικάντε 1993, Παρίσι 1994, Βιέννη 1995), η οποία έχει επίσης κατακτήσει δεκάδες ακόμη μετάλλια σε τελικούς οργάνων παγκόσμιων πρωταθλημάτων, καθώς και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο ρόλος της κριτή, πάντως, δεν συγκρίνεται μ’ εκείνον της αθλήτριας, όπως ομολογεί η Πέτροβα: «Για να είμαι ειλικρινής, ένιωθα πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν ήμουν αθλήτρια, επειδή μπορούσα να εκφράζομαι μέσα στο ταπί. Το απολάμβανα πραγματικά. Αντίθετα, ως κριτής οφείλεις να είσαι ουδέτερος και απλώς να αξιολογείς τις προσπάθειες των άλλων, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να εκφράζεσαι».

Η Μαρία Πέτροβα ήταν η τελευταία σπουδαία εκπρόσωπος της βουλγαρικής σχολής στο ατομικό, αφού καμία άλλη συμπατριώτισσά της δεν κατάφερε να κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο μετά από το 1995. Ωστόσο, πιστεύει ότι η ώρα της ανάκαμψης της Βουλγαρίας πλησιάζει: «Πλέον στη ρυθμική γυμναστική υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, επειδή διαρκώς αναδεικνύονται νέες δυνάμεις. Ωστόσο, δουλεύουμε σκληρά, προκειμένου να επανέλθουμε σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό φάνηκε και στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πάτρας, όπου η ομάδα ανσάμπλ της Βουλγαρίας κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στους τελικούς οργάνων».