Καλή εμφάνιση της Εθνικής γυναικών στο Κλερμόν Φεράν

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική γυναικών στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής γυναικών – νεανίδων, στο Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας. Στον σημερινό προκριματικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική ομάδα (Βάσω Μιλλούση, Βικτωρία Τσακαλίδου, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Πασχαλίνα Μητράκου, Ιωάννα Ξουλόγη) έδειξε πολύ καλά στοιχεία και έθεσε υποψηφιότητα για πρόκριση σε τελικούς, είτε στο ομαδικό είτε σε κάποια όργανα. Ωστόσο, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση των αποψινών αγωνισμάτων, αφού στο τέλος της σημερινής ημέρας θα αγωνιστούν οι ομάδες που ανήκουν στο κορυφαίο γκρουπ δυναμικότητας, μεταξύ των οποίων οι Ρωσία, Ουκρανία και Γαλλία.

Στο ομαδικό, η Ελλάδα συγκέντρωσε 163,150 βαθμούς και είναι 2η μετά την ολοκλήρωση των τριών από τα τέσσερα γκρουπ. Στο τελευταίο γκρουπ συμμετέχουν 7 ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η Εθνική ελπίζει σε πρόκριση στην οκτάδα του σαββατιάτικου τελικού, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα μείνει 9η, ισοφαρίζοντας την καλύτερη κατάταξη της ιστορίας της στο θεσμό.
Ανεξάρτητα πάντως από την τελική κατάληξη, οι Ελληνίδες είχαν σημαντικούς λόγους να είναι πολύ ευχαριστημένες απ’ τη σημερινή τους παρουσία στη Γαλλία. Εκτέλεσαν τα προγράμματά τους χωρίς σημαντικά λάθη και με εξαίρεση κάποιες ατυχίες στη δοκό, δεν είχαν πτώσεις, με συνέπεια να ξεπεράσουν τον αρχικό τους στόχο, σε ό,τι αφορά τους βαθμούς.

Κορυφαίες για την Ελλάδα ήταν η Βάσω Μιλλούση και η Βικτωρία Τσακαλίδου. Η δεύτερη μάλιστα στα δυο όργανα απ’ τα τρία όργανα που αγωνίστηκε, απέσπασε βαθμούς πάνω από 14,000. Βαθμολογήθηκε με 14,125 στο άλμα (επιχείρησε μια προσπάθεια και άρα δεν διεκδίκησε πρόκριση στον τελικό) και 14,050 στις ασκήσεις εδάφους.

Την ελληνική παρουσία χθες στο Κλερμόν Φεράν σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χατζηζήσης: «Πήγαμε πολύ καλά. Δεν είχαμε πτώσεις, με εξαίρεση τη δοκό, όπου υπήρξαν ατυχείς στιγμές. Σε αυτό το όργανο είχαμε μια ανησυχία, η οποία ξεπεράστηκε γρήγορα. Τα κορίτσια συμπεριφέρθηκαν ώριμα και έτσι δεν μεταφέραμε αυτά τα προβλήματα στο έδαφος. Εκεί όπου ήταν πραγματικά πολύ καλές. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που λειτουργήσαμε ως ομάδα και που όλες τους χάρηκαν τις εμφανίσεις τους».

Οι βαθμοί των Ελληνίδων (με τη σειρά που αγωνίστηκαν):
ΑΛΜΑ: Γεωργακοπούλου 13,325 βαθμοί, Τσακαλίδου 14,125, Μητράκου 13,375. Σύνολο: 40,825
ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΖΥΓΟΙ: Γεωργακοπούλου 13,650, Μιλλούση 13,925, Ξουλόγη 13,375. Σύνολο: 40,950
ΔΟΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ: Γεωργακοπούλου 13,325, Τσακαλίδου 12,850, Μιλλούση 13,950, Σύνολο: 40,125
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ: Μητράκου 13,350, Μιλλούση 13,850, Βικτωρία Τσακαλίδου 14,050. Σύνολο: 41,250.

Τα προκριματικά των γυναικών διεξήχθησαν με το σύστημα «5-3-3». Πέντε, δηλαδή αθλήτριες ανά ομάδα, με τρεις απ’ αυτές να συμμετέχουν σε κάθε όργανο και όλες τις βαθμολογίες να λαμβάνονται υπόψη. Εξάλλου στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού γυναικών, όπως και σε όλα τα ζυγά έτη πλέον, δεν περιλαμβάνεται το σύνθετο ατομικό.

Η αυριανή ημέρα θα ανήκει στις νεανίδες και η νέα γενιά των Ελληνίδων αθλητριών θα κάνει ντεμπούτο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Την Εθνική νεανίδων συνθέτουν οι Σοφιάννα Μακαντάση, Μαριλένα Μπαρμαξίζογλου, Αθανασία Χάψα, Ανδριάννα Συρίγου και Κωνσταντίνα Καζαμία. Μια άπειρη ομάδα, της οποίας οι αγωνιστικοί στόχοι σε ό,τι αφορά την τελική κατάταξη είναι δύσκολο να οριοθετηθούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για είσοδο σε κάποιο απ’ τους τελικούς οργάνων της Κυριακής. Το σύστημα διεξαγωγής στις νεανίδες είναι διαφορετικό, απ’ ότι στις γυναίκες. Τέσσερις αθλήτριες από κάθε ομάδα, αγωνίζονται ανά αγώνισμα, αλλά για την τελική βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη οι τρεις καλύτερες.