Τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία η αντίστοιχη της Ρουμανίας, αλλά και η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), υπογράμμισε ο Αντριάν Στόικα, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την τετραεθνή συνάντηση ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων.
Ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης γυμναστικής ανδρών της FIG, ο οποίος είναι παράλληλα επικεφαλής της ρουμανικής Ομοσπονδίας γυμναστικής, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και για τους Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όποτε επισκέπτομαι την Ελλάδα. Οι σχέσεις ανάμεσα στη ρουμανική και την ελληνική Ομοσπονδία είναι πολύ καλές εδώ και χρόνια. Αυτήν την στιγμή, οι σχέσεις μας είναι κάτι παραπάνω από άριστες και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον. Πέρα από την συνεργασία μας σε αγωνιστικό επίπεδο, άλλωστε, υπάρχει και από τις δύο χώρες η διάθεση για διαρκή βελτίωση», είπε ο κορυφαίος Ρουμάνος παράγοντας και πρόσθεσε:
«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για τα εξαιρετικά αποτελέσματά της στην ενόργανη γυμναστική ανδρών, αφού έχει αναδείξει μια σειρά από κορυφαίους σπεσιαλίστες οργάνων. Η Ελλάδα έχει μπει στις σημαντικές δυνάμεις του αθλήματος και ως τέτοια την αντιμετωπίζει και η FIG. Με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην πρόοδο του αθλήματος».
Ως ο πλέον αρμόδιος, ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης ανδρών της FIG περιέγραψε τις αλλαγές που θα γίνουν στον Κώδικα Βαθμολογίας, ενόψει του νέου Ολυμπιακού κύκλου (2009-2012): «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, αλλά πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Έπειτα από τρία χρόνια από την θέσπιση της ανοιχτής βαθμολογίας, είναι ξεκάθαρο ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε την ποιότητα και σταθερότητα των εκτελέσεων, αποθαρρύνοντας τα προγράμματα με πολλές ασκήσεις υπερβολικής δυσκολίας για τους αθλητές. Το σημαντικό είναι να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο ‘Β score’, δηλαδή να επιβραβευθούν περισσότερο οι τεχνικά άψογες, οι ‘καθαρές’ εκτελέσεις. Για το λόγο αυτό, θα αυξηθούν οι μειώσεις βαθμολογίας για τα σφάλματα στην εκτέλεση. Οφείλουμε να προσέξουμε ώστε η ενόργανη γυμναστική να μην γίνει ‘extreme sport’, αλλά αντίθετα να διατηρήσει την καλλιτεχνική φύση που υπάρχει στην ίδια τη διεθνή ονομασία της (artistic gymnastics), προσέχοντας την τεχνική αρτιότητα κάθε εκτέλεσης».
Ο κ. Στόικα αναφέρθηκε τέλος και στις προσδοκίες της Ρουμανίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο: «Είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στην ενόργανη γυμναστική πριν από μία Ολυμπιακή διοργάνωση, πόσο μάλλον φέτος, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενηθούν σε μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες στο άθλημα. Ωστόσο, δουλεύουμε αισιοδοξώντας για το καλύτερο. Θα παρουσιάσουμε ομάδες με αρκετά νέα πρόσωπα, αλλά θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε όσο περισσότερα μετάλλια, ελπίζοντας ότι θα διακριθούμε και στο ομαδικό, σε γυναίκες και άνδρες».