Φιλικό αγώνα με τη Ρουμανία δίνουν το Σάββατο οι Εθνικές ενόργανης γυναικών – νεανίδων

Με αντίπαλο τη Ρουμανία, μια από τις κορυφαίες δυνάμεις της παγκόσμιας ενόργανης γυμναστικής, ολοκληρώνεται μεθαύριο (Σάββατο 22 Μαρτίου) η προετοιμασία των Εθνικών ομάδων γυναικών και νεανίδων ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Κλερμόν Φεράν (3-6 Απριλίου).

Ο φιλικός αγώνας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (ώρα έναρξης 17.00) στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει για τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες της ενόργανης το τελευταίο τεστ, πριν από την οριστική συγκρότηση των ομάδων που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο, εκτός μάχης έχουν ήδη βγει η Στεφανί Μπισμπίκου και η Ευγενία Ζαφειράκη, που δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν την Εθνική γυναικών στο Κλερμόν Φεράν λόγω τραυματισμού.

Στον αγώνα με τη Ρουμανία θα συμμετάσχουν πενταμελείς ομάδες, με το ίδιο ακριβώς σύστημα διεξαγωγής που θα ισχύσει και στο ευρωπαϊκό. Στις γυναίκες την ελληνική πεντάδα αποτελούν οι Βασιλική Μιλλούση, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Βικτωρία Τσακαλίδου, Πασχαλίνα Μητράκου και Ιωάννα Ξουλόγη, ενώ στις νεανίδες θα πάρουν μέρος οι Σοφιάννα Μακαντάση, Μαριλένα Μπαρμαξίζογλου, Αθανασία Χάψα, Μαρία Πιτσικάλη και Ανδριάννα Συρίγου. Επιπλέον, από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει μία μικτή τετράδα, αποτελούμενη από δύο γυναίκες (Δέσποινα Γρηγοριάδου, Παυλίνα Παντελίδου) και από δύο νεανίδες (Αντιγόνη Θεοδώρου, Κωνσταντίνα Καζαμία), οι οποίες επίσης συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

«Ο προσεχής φιλικός αγώνας θα μας βοηθήσει, ώστε να βγάλουμε τα τελικά μας συμπεράσματα και να διαπιστώσουμε το επίπεδο ετοιμότητας των κοριτσιών», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής των Εθνικών ομάδων γυναικών – νεανίδων, Κώστας Χατζηζήσης, ο οποίος σχολίασε επίσης τις σημαντικές απουσίες της Εθνικής γυναικών: «Η Στεφανί Μπισμπίκου και η Ευγενία Ζαφειράκη θα αποτελέσουν μεγάλες απώλειες για την ομάδα ενόψει του ευρωπαϊκού. Πρόκειται για δύο αθλήτριες που είχαν υψηλή αρχική αξία στα προγράμματά τους, σταθερές εκτελέσεις, αλλά και εμπειρία από διοργανώσεις κορυφαίου επιπέδου. Ελπίζουμε πάντως ότι τα υπόλοιπα κορίτσια θα καλύψουν το κενό τους όσο αποτελεσματικότερα μπορούν».

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Μπισμπίκου, ο κ. Χατζηζήσης εξήγησε ότι ενδεχόμενη βιαστική επάνοδος της 20χρονης πρωταθλήτριας στα ταπί θα εγκυμονούσε κινδύνους: «Η Στεφανί ολοκληρώνει το πρόγραμμα αποθεραπείας, μετά από τον τραυματισμό που είχε στο αριστερό γόνατο. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο ρίσκο αν πιεζόταν για να προλάβει το ευρωπαϊκό, χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμη. Σημασία έχει, άλλωστε, ότι απέφυγε τα χειρότερα και θα μπορέσει να προετοιμαστεί σωστά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».

Σχετικά με την Εθνική νεανίδων, ο ομοσπονδιακός προπονητής υπογράμμισε: «Έχουμε μια νέα φουρνιά αθλητριών, οι οποίες στο Κλερμόν Φεράν θα ζήσουν για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται διαρκή υποστήριξη και καθοδήγηση. Ο αγώνας με τη Ρουμανία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη εμπειρία, ώστε να αποβάλουν το άγχος και να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Την ριζικά ανανεωμένη ρουμανική ομάδα, η οποία αναμένεται να αφιχθεί απόψε (Πέμπτη 20 Μαρτίου) στη Θεσσαλονίκη, απαρτίζουν οι Αντρεέα Γκριγκόρε, Αλίνα Στανκουλέσκου, Αντρεέα Ακατρινέι, Γκαμπριέλα Ντραγκόι και Σερασέλα Πατράσκου. Δύο από τις παραπάνω αθλήτριες (Γκριγκόρε και Ακατρινέι) είχαν συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007, στην Στουτγκάρδη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό, στην πρώτη τους χρονιά στην κατηγορία γυναικών. Εξάλλου, η Στανκουλέσκου είχε αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών του 2006, στο Βόλο, κερδίζοντας επίσης το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό, ενώ σ’ εκείνη τη διοργάνωση οι σημερινές συναθλήτριές της ανήκαν ακόμα στην κατηγορία νεανίδων. Τη ρουμανική ομάδα συνοδεύουν στη Θεσσαλονίκη οι προπονητές Νικολάε Φορμίντε και Μάριους Βιντίλα.