Όλα τα αστέρια της ελληνικής ενόργανης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα

Οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σαββατοκύριακο (1-2 Μαρτίου) θα διεξαχθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόργανης ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων.
Η διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, θα αποτελέσει τον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς και θα δώσει στους Έλληνες πρωταθλητές την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα νέα τους προγράμματα. Παράλληλα, θα χρησιμεύσει ως πρώτο τεστ για την συγκρότηση των Εθνικών ομάδων ενόργανης ενόψει των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων γυναικών – νεανίδων (3-6 Απριλίου, Κλερμόν Φεράν – Γαλλία) και ανδρών – εφήβων (8-11 Μαΐου, Λοζάνη – Ελβετία).

Η αυλαία του πανελλήνιου πρωταθλήματος θα ανοίξει το Σάββατο 1 Μαρτίου, με το σύνθετο ατομικό όλων των κατηγοριών, το οποίο θα αποτελέσει ταυτόχρονα προκριματικό για τους τελικούς οργάνων της Κυριακής 2 Μαρτίου. Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 44 αθλητές και 39 αθλήτριες από 22 σωματεία.

Στους άνδρες πρόκειται να πάρουν μέρος όλοι οι επίλεκτοι αθλητές της Εθνικής. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του παρουσία σε πανελλήνιο πρωτάθλημα έπειτα από το 2004. Ωστόσο, ο Βλάσης Μάρας δεν θα διεκδικήσει έναν ακόμη τίτλο στο σύνθετο ατομικό, στο οποίο έχει αναδειχθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας (2002, 2003, 2004, 2005, 2006), αφού προτιμήθηκε να συμμετάσχει σε τέσσερα όργανα. «Στη μέχρι στιγμής προετοιμασία του Βλάση, δώσαμε βάρος στα νέα προγράμματά του στο άλμα και στο μονόζυγο. Έτσι, κρίναμε προτιμότερο να μην εκτελέσει στη Θεσσαλονίκη προγράμματα στους κρίκους και στο δίζυγο, στα οποία όμως ενδέχεται να αγωνιστεί σε άλλες διοργανώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς», εξήγησε ο προπονητής του Μάρα και της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης.

Απαρτία θα υπάρχει και στις κατηγορίες γυναικών – νεανίδων, οι επίλεκτες αθλήτριες των οποίων συμμετείχαν την Τρίτη σε αγώνα εξομοίωσης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Τα κορίτσια πήγαν πολύ καλά, παρότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου. Περιμένουμε να δούμε ανάλογη εικόνα και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο τεστ ήταν ότι οι νεανίδες, που όλες τους ανέβηκαν φέτος από την κατηγορία κορασίδων και δεν έχουν εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις, έδειξαν πως μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής των γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης.

Από τους τελικούς οργάνων της Κυριακής θα απουσιάσουν υποχρεωτικά τρεις αθλητές (Δημοσθένης Ταμπάκος, Λευτέρης Κοσμίδης, Σταύρος Κέκελος) και δύο αθλήτριες (Στεφανί Μπισμπίκου, Βασιλική Μιλλούση), αφού την ίδια ημέρα πρόκειται να αναχωρήσουν για το Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο της Ντόχα (4-6 Μαρτίου).

Το πρόγραμμα του πανελλήνιου πρωταθλήματος:

Σάββατο 1 Μαρτίου
11.00 – 13.30: Σύνθετο ατομικό Γυναικών – Νεανίδων
16.00 – 19.00: Σύνθετο ατομικό Ανδρών – Εφήβων
19.15: Απονομές μεταλλίων

Κυριακή 2 Μαρτίου
Τελικοί οργάνων
10.30 – 11.00: Έδαφος (Α), Πλάγιος ίππος (Ε)
11.00 – 11.30: Πλάγιος ίππος (Α), Κρίκοι (Ε), Άλμα (Γ), Ασύμμετροι ζυγοί (Ν)
11.30 – 12.00: Κρίκοι (Α), Άλμα (Ε), Ασύμμετροι ζυγοί (Γ), Δοκός ισορροπίας (Ν)
12.00 – 12.30: Άλμα (Α), Δίζυγο (Ε), Δοκός ισορροπίας (Γ), Έδαφος (Ν)
12.30 – 13.00: Δίζυγο (Α), Μονόζυγο (Ε), Έδαφος (Γ), Άλμα (Ν)
13.00 – 13.30: Μονόζυγο (Α), Έδαφος (Ε)
13.45: Απονομές μεταλλίων