«Χάλκινος» Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Τόκιο, ανέβασε ξανά την Ελλάδα ψηλά! (videos)

Μία νέα επιτυχία χάρισε στον ελληνικό αθλητισμό ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο «άρχοντας των κρίκων» έκανε άλλη μία κατάθεση ψυχής στο στάδιο Αριάκε και συγκέντρωσε 15,200 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,300, βαθμός εκτέλεσης: 8,900) σ’ έναν πολύ δύσκολο τελικό, όπου αγωνίστηκε προτελευταίος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ.

Ένα επιπλέον βήμα στην έξοδο, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματός του, τον κράτησε στη 3η θέση και δεν του επέτρεψε να διατηρήσει τον τίτλο του «χρυσού» Ολυμπιονίκη, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Ρίο.
Έστω και αν δεν ήρθε η νίκη, όμως, αυτό το μετάλλιο αποτέλεσε μία δικαίωση για όλους τους κόπους των τελευταίων ετών, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό στον ώμο, τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση και τη μακρά αποθεραπεία που τον απομάκρυνε από την Ολυμπιακή πρόκριση, ώσπου να πετύχει την υπέρβαση που τον έφερε τελικά στο Τόκιο.

«Χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων αναδείχθηκε ο ισχυρότερος ανταγωνιστής του Πετρούνια, ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, ο οποίος πήρε 15,500 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,500, βαθμός εκτέλεσης: 9,000) και κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα, πέντε χρόνια μετά την 4η θέση που είχε πάρει στον αντίστοιχο τελικό των κρίκων στο Ρίο.

Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο δεύτερος Κινέζος εκπρόσωπος, Χάο Γιόου, με 15,300 β. και με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας στο πρόγραμμά του (βαθμός δυσκολίας: 6,700, βαθμός εκτέλεσης: 8,600), βελτιώνοντας επίσης την κατάταξή σου σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπου είχε πάρει την 6η θέση.

Το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια είναι το έκτο στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής Γυμναστικής στον θεσμό: Δύο μετάλλια έχει να επιδείξει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ένα χρυσό (Αθήνα 2004) και ένα ασημένιο (Σίδνεϊ 2000) επίσης στους κρίκους, ενώ από ένα μετάλλιο έχουν χαρίσει στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στου Ολυμπιακούς Αγώνες «Σίδνεϊ 2000».

Η κατάταξη στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο:

1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,500 β.
2. Χάο Γιόου (Κίνα) 15,300 β.
3. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,200 β.
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14,900 β.
5. Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 14,866 β.
6. Ντενίς Αμπλιαζίν (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή) 14,833 β.
7. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,600 β.
8. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 14,133 β.
 

Το πρόγραμμα του Λευτέρη Πετρούνια, που του χάρισε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο:

Η απονομή των μεταλλίων στους θριαμβευτές των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: