H παρουσίαση των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας «Τόκιο 2020» (photos)

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στην οποία οι άνθρωποι της ελληνικής Γυμναστικής είχαν περίοπτη θέση, όπως θα έχει και το ίδιο το άθλημα, ιδιαίτερα κατά την Τελετή Παράδοσης της Φλόγας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και ο πρεσβευτής του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Καταρχάς θέλω να επισημάνω το ταξίδι της Φλόγας σε όλη την Ελλάδα, συμπιέζοντας ιδιαίτερα το πρόγραμμα ώστε στις 7 ημέρες να περάσουμε απ’ όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες πόλεις και χωριά. Θέλουμε το σύμβολο του Ολυμπισμού να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φωτίσει όλους με τα διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τον Ολυμπισμό και για την τεράστια κληρονομιά που παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ως δώρο σε όλη την ανθρωπότητα.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι ανοίξαμε τη διαδικασία της Λαμπαδηδρομίας για όλο τον κόσμο. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία στον απλό πολίτη να υποβάλλει αίτηση για να τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος και να βιώσει αυτή τη μεγάλη τιμή. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να τις ικανοποιήσουμε όλους. Προχωρήσαμε λοιπόν σε κλήρωση ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς, δίχως αποκλεισμούς».
Ο κ. Καπράλος επισήμανε και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στην Τελετή Αφής στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία. Στην Τελετή Παράδοσης στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι παρούσα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σάκης Βασιλειάδης ανέλυσε τις λεπτομέρειες των Τελετών και της Λαμπαδηδρομίας. «Η Λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει στην Ελλάδα 8 ημέρες, θα καλύψει 3.200 χιλιόμετρα και θα περάσει από 31 πόλεις και 15 αρχαιολογικούς χώρους. Θα γίνουν 28 τελετές, ενώ συνολικά οι Λαμπαδηδρόμοι θα είναι περίπου 600 από 2.500 που ήταν οι αιτήσεις. Ολη αυτή η προσπάθεια δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στον ελληνικό λαό και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγούς και στην εθελοντική εργασία 1500 ατόμων. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Τελετή Παράδοσης έχουμε προγραμματίσει δύο δρώμενα, ένα με 180 παιδιά από την Ιαπωνία, ενώ από ελληνικής πλευράς θα υπάρχουν 360 παιδιά που θα παρουσιάσουν εικόνες από την ελληνική ιστορία».

Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και στάθηκε στους χορηγούς λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω την Toyota Hellas που έχει το βάρος της Λαμπαδηδρομίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την NN, την Coca Cola, την 4F, την Stoiximan, τη BWIN, την Itotchou, την Aegean Airlines, την ΑΝΕΚ Lines, την Πετρογκάζ, την Εlinoil, την Οriflame, την Hill+Knowlton, τα Ancient Greek Sandals και την Ένωση Κομμωτών Ελλάδος. Επίσης στις 59 ιέρειες, τους ηθοποιούς και τους μουσικούς που στηρίζουν το εγχείρημα και τον κ. Σπανουδάκη που έδωσε τη μουσική. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τελετάρχη μας Κώστα Πανταζή».

Η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου που από το 2008 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των τελετών, τόνισε: «H ομάδα του τελετουργικού αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελείται από 55 άτομα. Οι Ιέρειες και οι Κούροι είναι χορευτές και ηθοποιοί και είμαστε όλοι εθελοντές. Είμαστε πανέτοιμοι, ολοκληρώσαμε όλες τις πρόβες στην Αθήνα και ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Αρχαία Ολυμπία για τις τελικές πρόβες στον αρχαιολογικό χώρο. Η φετινή χορογραφία είναι εμπνευσμένη από εικόνες επάνω σε αρχαϊκά αγγεία ή χορογραφίες η τοιχογραφίες και αγάλματα. Εμείς θα ζωντανέψουμε τις εικόνες πάντα σε μουσική σύνθεση του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα».

Η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου είπε: «Είναι ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη ο ρόλος της Πρωθιέρειας. Η Ολυμπιακή Φλόγα γέννημα του ελληνικού φωτός στέλνει διαχρονικά τα μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στα 12 χρόνια που συμμετέχω στις τελετές αφής και παράδοσης έμαθα ότι ο συμβολισμός της φλόγας σηματοδοτεί το σεβασμό στη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη ψυχή μου την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Χορογράφο Αρτέμιδα Ιγνατίου για την εμπιστοσύνη».

Ο Πρεσβευτής του «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς που φόρεσε συμβολικά και τη στολή του Λαμπαδηδρόμου, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για το Παναθηναϊκό Στάδιο. «Από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήμουν και πάλι επικεφαλής του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και να είμαι παρών στο μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι αξίες που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Φλόγα εμπνέουν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, είτε είναι αθλητές, είτε απλοί πολίτες. Η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι, είναι αξίες που περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να προχωρήσει μπροστά.  Γι΄αυτό και ομολογώ ότι περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία να έρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο, για να χτυπήσει ξανά η καρδιά μου στο ρυθμό της ίδιας συγκίνησης. Για να νιώσω το ίδιος δέος και την ίδια υπερηφάνεια ως Έλληνας που θέλει να μεταδώσει αυτές τις αξίες σε όλο τον κόσμο. Σας προσκαλώ λοιπόν να μοιραστούμε μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές, γεμίζοντας το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 19 Μαρτίου και να φωνάξουμε όλοι μαζί ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ».

Πρώτη Λαμπαδηδρόμος θα είναι η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και αυτή που θα φέρει την Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη.

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας «Τόκιο 2020»:
eoe-floga-tokyo2020-1 eoe-floga-tokyo2020-2 eoe-floga-tokyo2020-3-vasiliadis eoe-floga-tokyo2020-4 eoe-floga-tokyo2020-5