Απόντες οι Κινέζοι από το παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης της Μελβούρνης

Υποχρεωτικά απόντες από το προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης (20-23 Φεβρουαρίου) θα είναι οι Κινέζοι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Αυστραλία λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον περιορισμό που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου, κανείς αλλοδαπός ταξιδιώτης προερχόμενος από την ηπειρωτική Κίνα δεν μπορεί να μπει στην Αυστραλία πριν συμπληρωθούν 14 ημέρες από την αναχώρησή του από την ασιατική χώρα.

Το γεγονός αυτό έκανε απαγορευτική την συμμετοχή των Κινέζων εκπροσώπων στη διοργάνωση της Μελβούρνης, τον έκτο από τους συνολικά οκτώ αγώνες της διετίας 2019-2020, μέσω των οποίων θα καθοριστεί η παγκόσμια κατάταξη και η Ολυμπιακή πρόκριση: Τα τρία καλύτερα αποτελέσματα κάθε αθλητή θα ληφθούν υπόψη και ο κορυφαίος της τελικής κατάταξης σε κάθε όργανο θα κατακτήσει το εισιτήριο για το «Τόκιο 2020».

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους οι Αυστραλοί διοργανωτές, δηλώνοντας ότι μοιράζονται την απογοήτευση της κινεζικής αποστολής, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) Μορινάρι Γουατανάμπε σχολίασε:
«Υπάρχουν περιπτώσεις ανωτέρας βίας που ξεπερνούν το πεδίο του αθλητισμού. Είμαστε υπερβολικά στενοχωρημένοι που κάποιοι από τους αθλητές μας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση για την οποία έχουν προπονηθεί εντατικά, για λόγους πέρα από τον δικό τους έλεγχο».

Ανάμεσα στους Κινέζους αθλητές που θα λείψουν από την προσεχή διοργάνωση θα είναι ο Λιου Γιανγκ, ο ισχυρότερος αντίπαλος του Λευτέρη Πετρούνια στη μάχη για την πρωτιά στους κρίκους, ο οποίος μετρά ήδη τρεις νίκες σε παγκόσμια κύπελλα και προηγείται με διαφορά στην ειδική κατάταξη του αγωνίσματος.

Για να τον υποσκελίσει, ο Έλληνας πρωταθλητής θα κληθεί να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στη Μελβούρνη όσο και στους δύο τελευταίους αγώνες (στο Μπακού στις 12-15 Μαρτίου και στην Ντόχα στις 18-21 Μαρτίου) και μάλιστα με αρκετά υψηλές βαθμολογίες, έτσι ώστε να φτάσει επίσης τις τρεις νίκες και να υπερισχύσει στην τελική ισοβαθμία.
Ακόμα όμως και εάν δεν πετύχει το ιδανικό «3 στα 3», ο Πετρούνιας θα κυνηγήσει τουλάχιστον τη 2η θέση στην τελική παγκόσμια κατάταξη, που υπό προϋποθέσεις μπορεί επίσης να τον στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως επιλαχόντα.

Ο προκριματικός των κρίκων στο παγκόσμιο κύπελλο της αυστραλιανής πόλης είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη 20/02 (09:00-12:00 ώρα Ελλάδας) και οι οκτώ κορυφαίοι θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του αγωνίσματος, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 22/02 (09:00-12:00 ώρα Ελλάδας).