Η κλήρωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης

Διόλου ευνοϊκή για την Εθνική ανδρών, αλλά αρκετά καλύτερη για την Εθνική γυναικών, ήταν η κλήρωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής του Μόντρεαλ (2-8 Οκτωβρίου), η οποία διενεργήθηκε για να καθοριστεί η ημέρα και η σειρά εκτέλεσης των αθλητών κάθε χώρας στους προκριματικούς της διοργάνωσης.

Βάσει της κλήρωσης, που έγινε την Τετάρτη (13/09) στην έδρα της FIG στη Λοζάνη, οι Έλληνες πρωταθλητές θα έχουν το θεωρητικό μειονέκτημα να αγωνιστούν πρώτοι-πρώτοι στον προκριματικό των ανδρών, συμμετέχοντας στον 1ο από τους 4 ομίλους (Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 10:00 – 13:00 τοπική ώρα, 17:00 – 20:00 ώρα Ελλάδας).

Η Εθνική θα ξεκινήσει από τους κρίκους, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσδοκίες διάκρισης, από τον Λευτέρη Πετρούνια αλλά και από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Την σκυτάλη θα πάρουν, σύμφωνα με την ονομαστική δήλωση της ελληνικής εξάδας, ο Νίκος Ηλιόπουλος στο μονόζυγο, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης και ο Αντώνης Τανταλίδης στο έδαφος, για να ολοκληρωθεί η ελληνική εκπροσώπηση στον πλάγιο ίππο, με τον Τανταλίδη και τον Γιώργο Χατζηευσταθίου.

Αντίθετα, στον προκριματικό των γυναικών οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας κληρώθηκαν να συμμετάσχουν στον 4ο από τους 5 ομίλους (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 16:00 – 18:00 τοπική ώρα, 23:00 – 01:00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή σε πιο επιθυμητή σειρά και ώρα εμφάνισης.

Το ξεκίνημα θα γίνει από τις ασκήσεις εδάφους και θα ακολουθήσουν διαδοχικά το άλμα, οι ασύμμετροι ζυγοί και η δοκός ισορροπίας. Η Αργυρώ Αφράτη πρόκειται να αγωνιστεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, η Ιωάννα Ξουλόγη θα πάρει μέρος σε έδαφος και δοκό, ενώ ενδιάμεσα η Βάλια Πλυτά θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς.

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, το πρώτο του νέου Ολυμπιακού κύκλου, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού.
Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί στο Μόντρεαλ έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Νάντια Κομανέτσι, αλλά και από το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1985.