Τεστ ενόψει ευρωπαϊκού για την Εθνική ενόργανης ανδρών

Η διαδικασία επιλογής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ξεκινά για τους πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών, οι οποίοι την Τετάρτη (22/02) θα πραγματοποιήσουν με κλειστές πόρτες στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά το πρώτο τους ολοκληρωμένο αγωνιστικό τεστ, με το βλέμμα στη διοργάνωση της Ρουμανίας (19-23 Απριλίου).

Στο τριήμερο καμπ προετοιμασίας, που αρχίζει σήμερα (Δευτέρα 20/02) στον Άγιο Κοσμά και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο (Τετάρτη 22/02) με τον αγώνα εξομοίωσης, θα πάρουν μέρος συνολικά 14 αθλητές: Οι Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας, Νίκος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Μαρκούσης, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Κώστας Κωνσταντινίδης, Βασίλης Κόλλιας, Αντώνης Τανταλίδης, Βασίλης Τανταλίδης, Νίκος Κρανίτης, Σπύρος Κορογιαννάκης από το Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων της Αθήνας, καθώς και οι Μιχάλης Δουλκερίδης, Μπάμπης Καϊλίδης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης από το αντίστοιχο Κ.Υ.Ε. της Θεσσαλονίκης.

Απών από την αγωνιστική διαδικασία είναι ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος συνεχίζει το πρόγραμμα αποκατάστασής του, έτσι ώστε να επανέλθει δυνατός, μετά από τον σοβαρό τραυματισμό και τις χειρουργικές επεμβάσεις που τον έχουν αφήσει εκτός αγώνων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι ίδιοι αθλητές είχαν δώσει ραντεβού στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά και στα τέλη Ιανουαρίου για έναν αρχικό έλεγχο των προγραμμάτων τους, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου Κώδικα Βαθμολογίας της FIG για τον Ολυμπιακό κύκλο 2017-2020. Πλέον, όμως, είναι έτοιμοι να τα παρουσιάσουν επίσημα και να αξιολογηθούν γι’ αυτά, υπό αγωνιστικές συνθήκες.

Το τεστ της Τετάρτης (22/02) θα αποτελέσει τον πρώτο από τους τρεις προγραμματισμένους αγώνες επιλογής της Εθνικής ομάδας ενόψει του ευρωπαϊκού. Θα ακολουθήσουν το πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη (4-5 Μαρτίου), καθώς και το παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού (16-19 Μαρτίου), στο οποίο πάντως η ελληνική συμμετοχή είναι αβέβαιη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της Ε.Γ.Ο..

«Θέλουμε να δούμε σε ποια αγωνιστική κατάσταση είναι τα παιδιά, για να σχηματίσουμε τις πρώτες εντυπώσεις. Μετά την αναγνωριστική συγκέντρωση του περασμένου μήνα, τώρα θα δώσουμε το πρώτο μας επίσημο τεστ. Μετά θα πάρουν σειρά το πανελλήνιο πρωτάθλημα και το παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού, για να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας», δήλωσε ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ανδρών Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος σχολίασε και το οδυνηρό ενδεχόμενο να ανατραπεί το αγωνιστικό πλάνο για οικονομικούς λόγους:

«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα δοθούν στην Ομοσπονδία τα χρήματα για να συμμετάσχουμε στο Μπακού, έτσι ώστε να κάνουμε την προετοιμασία μας και την επιλογή των αθλητών όπως πρέπει. Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να πάμε ‘στα τυφλά’ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει…».

Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, που θα διεξαχθεί στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας (19-23 Απριλίου), έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού, δίνοντας στους αθλητές την ευκαιρία να προσαρμοστούν σταδιακά στις απαιτήσεις του νέου Κώδικα Βαθμολογίας. Δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση έχουν έξι Έλληνες αθλητές και τέσσερις αθλήτριες.