Πρώτο τεστ για τους πρωταθλητές της ενόργανης, που μπαίνουν με φιλοδοξίες στο 2017

Προγράμματα υψηλών απαιτήσεων, ικανά να τους χαρίσουν μετάλλια και διακρίσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις του 2017, ετοιμάζουν οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τον νέο Ολυμπιακό κύκλο με πολλή όρεξη για δουλειά και εξίσου μεγάλες φιλοδοξίες.

Έπειτα από περίπου τρεις μήνες προπονήσεων και δοκιμών, οι επίλεκτοι αθλητές της Εθνικής ομάδας από τα κλιμάκια Αθήνας και Θεσσαλονίκης έδωσαν ραντεβού στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά και συμμετείχαν σ’ ένα τριήμερο καμπ κοινής προετοιμασίας, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (25/01) μ’ ένα πρώτο τεστ αξιολόγησης των προγραμμάτων τους.

Το τεστ πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του διακεκριμένου διεθνούς κριτή ενόργανης ανδρών Νίκου Προβιά, ο οποίος ενημέρωσε τους αθλητές και τους προπονητές τους για το αν οι καινούργιες συνθέσεις των προγραμμάτων ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου Κώδικα Βαθμολογίας της FIG για την τετραετία 2017-2020.
Ο κ. Προβιάς είχε συμμετάσχει στις αρχές Δεκεμβρίου στο διηπειρωτικό σεμινάριο κριτών της FIG, στην Μπρατισλάβα, όπου επιμορφώθηκε σχετικά με τον νέο Κώδικα και αρίστευσε στις εξετάσεις που ακολούθησαν, παραμένοντας στην κορυφαία κατηγορία κριτών για άλλη μια τετραετία.

«Αυτό το τεστ ήταν απαραίτητο, λόγω της αλλαγής του Κώδικα Βαθμολογίας, έτσι ώστε να εξετάσουμε αν οι καινούργιες συνθέσεις των προγραμμάτων είναι αυτές που πρέπει. Ο κ. Προβιάς είδε τα προγράμματα και μας ενημέρωσε για το αν πρέπει να αλλάξουμε κάποια στοιχεία. Ήδη βρισκόμαστε σε αγωνιστικούς ρυθμούς και αφού πλέον έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα προγράμματά μας, γνωρίζοντας ότι είναι σωστά δομημένα, μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά», σχολίασε ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος έχει την προπονητική ευθύνη των επίλεκτων αθλητών της Θεσσαλονίκης.

Η επόμενη συγκέντρωση των Ελλήνων πρωταθλητών των κλιμακίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, επίσης στον Άγιο Κοσμά, για ένα νέο τριήμερο καμπ κοινών προπονήσεων, που θα ολοκληρωθεί με ένα πλήρες αγωνιστικό τεστ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας κάθε αθλητή και να τεθούν κριτήρια για την στελέχωση της Εθνικής ανδρών ενόψει του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, που θα διεξαχθεί στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας (19-23 Απριλίου), έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού, δίνοντας στους αθλητές την ευκαιρία να προσαρμοστούν σταδιακά στις απαιτήσεις του νέου Κώδικα. Δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση έχουν έξι Έλληνες αθλητές και τέσσερις αθλήτριες.

Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης (Μόντρεαλ, 2-8 Οκτωβρίου), με δεδομένο ότι το 2017 αποτελεί μία μεταβατική χρονιά, ως αφετηρία της διαδρομής που θα οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».