Τέσσερα μετάλλια για την ελληνική ενόργανη στο γκραν πρι του Σομπατέλι

Σάρωσαν τα μετάλλια οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής στο διεθνές γκραν πρι του Σομπατέλι, στην Ουγγαρία, όπου συμμετείχαν σε συνολικά εννιά τελικούς οργάνων και ανέβηκαν τέσσερις φορές στο βάθρο: Η Βάσω Μιλλούση κατέκτησε δύο μετάλλια (χρυσό στη δοκό ισορροπίας και χάλκινο στο έδαφος), ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το χρυσό στους κρίκους και ο Νίκος Ηλιόπουλος το ασημένιο στο δίζυγο.

Στο πρώτο τους αγωνιστικό τεστ έπειτα από τρεις μήνες, το οποίο ταυτόχρονα αποτέλεσε την τελική πρόβα ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Γλασκώβης (23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου), οι Έλληνες εκπρόσωποι έδειξαν την ετοιμότητά τους, σε μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν σχετικά λίγοι αλλά δυνατοί αντίπαλοι (62 αθλητές και 24 αθλήτριες από 16 χώρες).

Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Βάσω Μιλλούση, η οποία ήταν παρούσα στην προνομιούχο εξάδα των φιναλίστ και στα τρία όργανα στα οποία αγωνίστηκε, κατακτώντας δύο μετάλλια. Η 31χρονη πρωταθλήτρια πήρε το χρυσό στη δοκό ισορροπίας με 13,850 β. (ήταν 2η στον προκριματικό του Σαββάτου με 13,300 β.) και το χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους με 13,000 β. (6η στον προκριματικό με 12,800 β.), ενώ κατετάγη 4η στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών με 12,600 β. εξαιτίας ενός λάθους (3η στον προκριματικό με 12,900 β.).

Στους άνδρες, το αστέρι του Λευτέρη Πετρούνια έλαμψε για άλλη μια φορά, αφού ο σπεσιαλίστας των κρίκων ήταν ασυναγώνιστος, αποδεικνύοντας ότι στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο, που θα του δώσει αυτόματα την Ολυμπιακή πρόκριση: Ο 24χρονος πρωταθλητής ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό με 16,200 β., αλλά και στον προκριματικό των κρίκων με 16,000 β., παίρνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες ολόκληρης της διοργάνωσης.

Το εκπληκτικό 16,200 του τελικού των κρίκων, στον οποίο πήρε απίστευτα υψηλό βαθμό εκτέλεσης (9,400) σε πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,800, αποτελεί την κορυφαία επίδοση της διεθνούς καριέρας του Πετρούνια, ο οποίος στο Σομπατέλι αγωνίστηκε και στις ασκήσεις εδάφους, μένοντας οριακά εκτός τελικού (7ος με 14,600 β.).

Στο βάθρο ανέβηκε πανάξια και ο Νίκος Ηλιόπουλος, ο οποίος πανηγύρισε τη 2η θέση στον τελικό του δίζυγου με 14,750 β., ανεβαίνοντας κατακόρυφα σε σχέση με τον προκριματικό, όπου είχε καταλάβει την 6η και τελευταία προνομιούχο θέση με 14,500 β.. Ο 21χρονος αθλητής συμμετείχε επίσης στον πλάγιο ίππο (12ος με 14,000 β.) και στο μονόζυγο (11ος με 13,700 β.).

Αντίθετα, ο Δημήτρης Μαρκούσης έμεινε άδικα έξω από τα μετάλλια, τερματίζοντας στην 4η θέση του τελικού του εδάφους ανδρών με 14,750 β. έπειτα από ένσταση αντιπάλου του, η οποία δεν του επέτρεψε να διατηρήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ο 28χρονος πρωταθλητής είχε εντυπωσιάσει στον προκριματικό, συγκεντρώνοντας 15,200 β., που ήταν και η υψηλότερη βαθμολογία του αγωνίσματος.

Το χάλκινο μετάλλιο έχασε στις λεπτομέρειες και η Ιωάννα Ξουλόγη, που κατέκτησε την 4η θέση στη δοκό ισορροπίας με 12,700 β., αξίζοντας μάλιστα αρκετά καλύτερη βαθμολογία, στον πρώτο τελικό της καριέρας της σε διεθνή διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε πάρει την 6η και τελευταία προνομιούχο θέση του προκριματικού με 12,500 β..

Εξάλλου, διπλή παρουσία στους τελικούς οργάνων των γυναικών είχε η Αργυρώ Αφράτη, που κατετάγη 5η στο άλμα και 6η στους ασύμμετρους ζυγούς, αλλά είχε προλάβει να δείξει τις δυνατότητές της στους αντίστοιχους προκριματικούς, στους οποίους είχε πάρει υψηλότερες βαθμολογίες (5η στο άλμα με μέσο όρο 13,350 β. και 4η στους ασύμμετρους ζυγούς με 12,700 β.).

Εκτός τελικών έμειναν στο Σομπατέλι ο Βλάσης Μάρας, που το Σάββατο είχε πτώση στο μονόζυγο και έμεινε έξω από την προνομιούχο εξάδα, ο Γιώργος-Χρήστος Χατζηευσταθίου, ο οποίος κλήθηκε να αγωνιστεί την τελευταία στιγμή και παρουσίασε το πρόγραμμά του στον πλάγιο ίππο, καθώς και η Βάλια Πλυτά, που είχε την 8η καλύτερη βαθμολογία στους ασύμμετρους ζυγούς με 11,600 β..

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Βάσω Μιλλούση: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη, επειδή ο αγώνας μου βγήκε πολύ καλά. Είναι σημαντικό ότι εκτέλεσα με επιτυχία τα προγράμματά μου σε τρία όργανα, για δύο συνεχόμενες ημέρες. Αυτό το γκραν πρι αποτέλεσε ένα πολύ θετικό δείγμα ενόψει Γλασκώβης, όπου θα πάω για την πρόκριση σε δύο τελικούς, στο σύνθετο ατομικό και στη δοκό. Το πρόγραμμά μου στον τελικό της δοκού ήταν πολύ καλό και αδικήθηκε από τους κριτές. Με ανάλογη εμφάνιση στο παγκόσμιο, περιμένω να πάρω πάνω από 14,300 β.. Στο διάστημα που απομένει, θα δουλέψω για να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο».

Λευτέρης Πετρούνιας: «Δεν ξέρω αν έκανα το τέλειο πρόγραμμα, νομίζω ότι έχει κι άλλο να δώσουμε! Στον τελικό αλλάξαμε την τεχνική σε δύο δυναμικά στοιχεία του προγράμματος και πετύχαμε μια πιο ‘καθαρή’ εκτέλεση, κρατώντας τον ίδιο συντελεστή δυσκολίας (6,80). Άνοιξα τους καρπούς των χεριών στα ‘ψαράκια’, πράγμα που δεν κάνει κανένας άλλος αθλητής στον κόσμο. Αυτό έκανε τη διαφορά και έφτασα στο 16,200, που είναι η υψηλότερη βαθμολογία που έχω πάρει. Με μια τέτοια βαθμολογία, θα είμαι ευτυχισμένος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θα πάω για να κάνω μια ανάλογη εμφάνιση ή και λίγο καλύτερη».

Νίκος Ηλιόπουλος: «Χαίρομαι που φεύγω από το Σομπατέλι με το ασημένιο μετάλλιο στο δίζυγο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στον προκριματικό του αγωνίσματος έκανα κάποια λάθη, αλλά μπόρεσα να μπω στον τελικό, όπου τα διόρθωσα και έφερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου συνολικά, στα τρία όργανα που δοκίμασα εδώ. Στο παγκόσμο πρωτάθλημα θα προσπαθήσω να κάνω έναν καλό αγώνα και να κυνηγήσω την πρόκριση στον τελικό του σύνθετου ατομικού».

Ιωάννα Ξουλόγη: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα: Πρώτη συμμετοχή σε γκραν πρι και πρώτος τελικός της καριέρας μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον εαυτό μου και από την εμφάνισή μου και στις δύο ημέρες του αγώνα. Θα μπορούσα ίσως να μπω στην τριάδα, αφού έμεινα εκτός βάθρου για 0,200 β. με αυστηρή αντιμετώπιση από τους κριτές. Ήταν ένα πολύ καλό τεστ πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τώρα βάζουμε το κεφάλι κάτω και συνεχίζουμε τη δουλειά».

Δημήτρης Μαρκούσης: «Δυστυχώς είχα δύο – τρία λαθάκια στον τελικό, ανάμεσα στα οποία και ένα μεγάλο λάθος στην τελευταία διαδρομή του προγράμματός μου, με αποτέλεσμα να μείνω εκτός μεταλλίων. Έκανα πάντως αρκετά καλό πρόγραμμα στον προκριματικό. Τώρα κοιτάμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου ελπίζω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Αργυρώ Αφράτη: «Γενικά ήταν ένας καλός αγώνας και μία ευκαιρία να δω τι πρέπει να διορθώσω ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ήταν η πρώτη μου εμφάνιση μετά τον σοβαρό τραυματισμό μου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά όλα πήγαν καλά. Το πιο θετικό στοιχείο που κρατώ είναι η εμφάνισή στους προκριματικούς και η διπλή πρόκριση, έστω κι αν στους τελικούς δεν τα πήγα εξίσου καλά».