Έτοιμοι για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες «Μπακού 2015» οι πρωταθλητές της Γυμναστικής

Δεκαπέντε πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της ενόργανης, της ρυθμικής και του τραμπολίνο θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες «Μπακού 2015» (12-28 Ιουνίου), στους οποίους θα πάρουν μέρος συνολικά περισσότεροι από 6.000 αθλητές, σε 25 Ολυμπιακά και 6 μη Ολυμπιακά αθλήματα.

Στην ενόργανη γυμναστική, με την Εθνική ανδρών θα αγωνιστούν οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Πετρούνιας, Νίκος Ηλιόπουλος και με την Εθνική γυναικών οι Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Μυρόπη Χριστοφιλάκη. Οι Έλληνες αθλητές αναχωρούν αύριο (Τετάρτη 10/06) για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενοι από τους προπονητές Δημήτρη Ράφτη, Κώστα Χατζηζήση, Κώστα Σιούτη και από τους διεθνείς κριτές Λευτέρη Μπουτάκη, Θεοδώρα Δεμερτζίδου.

Παρόντες στο Μπακού θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), και ο διεθνής κριτής Νίκος Προβιάς, ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης ανδρών της UEG.

Όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό, παρουσιάζοντας προγράμματα σε όλα τα όργανα. Από τον γενικό προκριματικό, που θα γίνει σε δύο σκέλη την Κυριακή 14/06 και τη Δευτέρα 15/06, θα προκύψει η τελική ομαδική κατάταξη (από τις τρεις βαθμολογίες κάθε χώρας ανά όργανο, θα ληφθούν υπόψη οι δύο υψηλότερες) και επιπλέον θα αναδειχθούν οι 18 φιναλίστ του σύνθετου ατομικού και οι 6 φιναλίστ σε καθένα από τα επιμέρους όργανα. Σε κάθε τελικό επιτρέπεται να προκριθεί μόνο ένας αθλητής ανά χώρα.

Μία ημέρα αργότερα από την αποστολή της ενόργανης, μεθαύριο (Πέμπτη 11/06), θα ταξιδέψουν οι Ελληνίδες εκπρόσωποι της ρυθμικής γυμναστικής: Μαζί με την πεντάδα του ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Ζωή Κοντογιάννη, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ερατώ Θεοπίστου) και την πρωταθλήτρια του ατομικού Βαρβάρα Φίλιου, στο Μπακού θα βρεθούν οι προπονήτριες Τζένη Παπαδοπούλου, Ελένη Χρονοπούλου, Ιρίνα Ιλίεβα και η διεθνής κριτής Μαρία Πάχτα.

Στο ανσάμπλ συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες, οι οποίες την Τετάρτη 17/06 θα εκτελέσουν τα προγράμματά τους στις 5 κορδέλες και στις 6 κορύνες / 2 στεφάνια. Βάσει του αθροίσματος των βαθμών κάθε χώρας, θα προκύψει η τελική κατάταξη του σύνθετου αγώνα.

Την Παρασκευή 19/06 θα αγωνιστούν οι 21 αθλήτριες του ατομικού, ανάμεσά τους και η Φίλιου, που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στα τέσσερα όργανα (στεφάνι, μπάλα, κορύνες, κορδέλα). Από το βαθμολογικό άθροισμα θα αναδειχθούν οι νικήτριες του σύνθετου ατομικού.

Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 21/06 με τους τελικούς οργάνων, σε καθέναν από τους οποίους θα συμμετάσχουν οι 6 χώρες ή οι 6 αθλήτριες με την υψηλότερη βαθμολογία στους αντίστοιχους προκριματικούς (μάξιμουμ μία αθλήτρια ανά χώρα σε κάθε τελικό).

Για μεθαύριο (Πέμπτη 11/06) είναι προγραμματισμένη και η αναχώρηση των πρωταθλητών του τραμπολίνο. Ο Απόστολος Κουταβάς, η Λίλα Κασάπογλου και η Εύη Αγγελούση θα έχουν μαζί τους στο Μπακού τους προπονητές Κυριάκο Μαβιτζή, Βαρβάρα Βοϊβόδα και το διεθνή κριτή Δημοσθένη Χρυσοσπάθη.

Οι τρεις Έλληνες αθλητές θα συμμετάσχουν την Τετάρτη 17/06 στον προκριματικό του ατομικού τραμπολίνο, ενώ οι Κασάπογλου / Αγγελούση θα αγωνιστούν και ως ζευγάρι την Παρασκευή 19/06 στον προκριματικό του συγχρονισμένου τραμπολίνο γυναικών.

Την Κυριακή 21/06 θα γίνουν οι τελικοί όλων των αγωνισμάτων, με την συμμετοχή των 6 αθλητών ή 6 ζευγαριών με την υψηλότερη βαθμολογία στους αντίστοιχους προκριματικούς (μάξιμουμ ένας αθλητής ή ένα ζευγάρι ανά χώρα σε κάθε τελικό).

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας), σε ό,τι αφορά στα αθλήματα της γυμναστικής με ελληνική συμμετοχή:

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Κυριακή 14 Ιουνίου
08:00 – 17:00: Γενικός προκριματικός αγώνας, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Δευτέρα 15 Ιουνίου
08:00 – 17:30: Γενικός προκριματικός αγώνας, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)

Πέμπτη 18 Ιουνίου
15:30 – 18:20: Τελικοί σύνθετου ατομικού ανδρών & γυναικών

Σάββατο 20 Ιουνίου
14:00 – 18:15: Τελικοί οργάνων ανδρών & γυναικών

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τετάρτη 17 Ιουνίου
08:00 – 13:00: Σύνθετος αγώνας ανσάμπλ

Παρασκευή 19 Ιουνίου
08:00 – 13:30: Σύνθετο ατομικό

Κυριακή 21 Ιουνίου
12:30 – 17:15: Τελικοί οργάνων ανσάμπλ & ατομικού

ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

Τετάρτη 17 Ιουνίου
16:15 – 19:00: Προκριματικός ατομικού τραμπολίνο ανδρών & γυναικών

Παρασκευή 19 Ιουνίου
17:00 – 18:30: Προκριματικός συγχρονισμένου τραμπολίνο ανδρών & γυναικών

Κυριακή 21 Ιουνίου
08:00 – 10:15: Τελικοί ατομικού και συγχρονισμένου τραμπολίνο ανδρών & γυναικών