Αναχωρούν για την Κίνα οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης

Με προορισμό τη Νανίνγκ της Κίνας αναχωρούν αύριο (Παρασκευή 26/09) οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης γυμναστικής, που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Την ομάδα των ανδρών απαρτίζουν οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Χρήστος Λυμπανοβνός (αναπληρωματικός), ενώ την ομάδα των γυναικών οι Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Μαγδαλένα Τριχοπούλου, Βάλια Πλυτά, Μαρία Σίμου, Αργυρώ Αφράτη, Μυρόπη Χριστοφιλάκη (αναπληρωματική).

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει στις 14:30 από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας και θα πραγματοποιήσει ταξίδι διάρκειας 23 ωρών μέχρι να φτάσει στον τελικό της προορισμό, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στο Άμπου Ντάμπι και στο Πεκίνο.

Τους Έλληνες πρωταθλητές θα συνοδεύσουν στη Νανίνγκ οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Κώστας Χατζηζήσης, Κώστας Σιούτης, Ντιάνα Ντούντεβα-Γιορντάνοβα, ο φυσιοθεραπευτής Γιώργος Κούμουλας-Ντούπης και οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Φωτεινή Μέλλου, Θεοδώρα Γκίσαρη.

Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης της Ε.Γ.Ο. Σάββας Ταγτελενίδης, ενώ στο πλευρό της ομάδας θα βρεθεί κατά τις ημέρες των αγώνων και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας αποτελεί το πρώτο βήμα στο δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016: Οι 24 καλύτερες χώρες της ομαδικής κατάταξης θα αποκτήσουν δικαίωμα να αγωνιστούν με πλήρη εξαμελή ομάδα και στο αντίστοιχο παγκόσμιο του 2015 στη Γλασκόβη, όπου θα δοθούν τα πρώτα Ολυμπιακά εισιτήρια. Αντίθετα, οι Εθνικές ομάδες που θα μείνουν φέτος εκτός 24άδας θα μπορούν να στείλουν μόνο τρεις αθλητές στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «6-5-4» (6 αθλητές ανά ομάδα, 5 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 4 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, ο οριστικός καταρτισμός των ομάδων γίνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων κάθε κατηγορίας. Μέχρι τότε, κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης ενός ή περισσότερων αθλητών.

Στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, που είναι το 45ο στην κατηγορία ανδρών και 36ο στην κατηγορία γυναικών, έχουν δηλώσει συμμετοχή 627 αθλητές και αθλήτριες από 74 χώρες.

Επί κινεζικού εδάφους έχει διεξαχθεί άλλο ένα παγκόσμιο, εκείνο του 1999 στην Τιαντζίν, όπου ο Βλάσης Μάρας είχε κάνει το ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ανδρών και επιπλέον ο Δημοσθένης Ταμπάκος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.