Αγκαλιά με την πρόκριση ο Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό, πιο δύσκολα τα πράγματα για Τσολακίδη, Κοσμίδη

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν ο πρωταγωνιστής της Εθνικής ανδρών στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής της Μόσχας (17-21 Απριλίου), εξασφαλίζοντας από νωρίς το εισιτήριο για τον τελικό των κρίκων. Αντίθετα, ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο, ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος, αλλά και ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Κωνσταντινίδης στους κρίκους θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του αποψινού προκριματικού ανδρών (20:00 ώρα Ελλάδας), έχοντας περιορισμένες πιθανότητες να μπουν στους τελικούς του Σαββατοκύριακου.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δικαίωσε το χαρακτηρισμό του φαβορί για ένα μετάλλιο στους κρίκους, αφού συγκέντρωσε 15,625 βαθμούς στον προκριματικό, εκτελώντας το πρόγραμμα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας (7,00).

Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του 2011 βρίσκεται στην 1η θέση του αγωνίσματος έπειτα από τη διεξαγωγή των δύο από τους τρεις ομίλους του προκριματικού ανδρών και θεωρείται δεδομένο ότι θα τερματίσει μέσα στην προνομιούχο οκτάδα.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στους κρίκους και ο «πρωτάρης» σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος συγκέντρωσε 14,900 βαθμούς (αρχική αξία προγράμματος 6,30). Ο 21χρονος αθλητής βρίσκεται προς το παρόν στην 7η θέση του αγωνίσματος και έχει θεωρητικές πιθανότητες να παραμείνει στο «τοπ 8».

Στο έδαφος, ο περσινός πρωταθλητής Ευρώπης, Λευτέρης Κοσμίδης, δεν απέφυγε ορισμένα λαθάκια και πήρε 14,966 βαθμούς, ενώ δέχθηκε μείωση 0,10 β. στην εκτέλεση του προγράμματός του (αρχική αξία 6,50) επειδή πάτησε εκτός ορίων.

Ο 22χρονος πρωταθλητής βρίσκεται μέχρι στιγμής στην οριακή 8η θέση του αγωνίσματος, ενώ απομένουν να αγωνιστούν άλλοι 33 αθλητές στον 3ο προκριματικό όμιλο.

Στις ασκήσεις εδάφους συμμετείχε και ο Δημήτρης Μαρκούσης, που επίσης κυνήγησε τη διάκριση, αλλά οι 14,950 βαθμοί που πήρε (αρχική αξία προγράμματος 6,40) τον φέρνουν ήδη εκτός τελικού, στην 9η θέση της κατάταξης.

Πολύ άτυχος στάθηκε και ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος περιορίστηκε στους 14,800 βαθμούς στο δίζυγο (συντελεστής δυσκολίας 6,50), επειδή δέχθηκε από τους κριτές ποινή 0,30 β. λόγω υπέρβασης του χρόνου που είχε για να εκτελέσει το πρόγραμμά του.

Ο 34χρονος σπεσιαλίστας του δίζυγου διατηρεί κάποιες ελπίδες εισόδου στον τελικό, αφού μέχρι στιγμής είναι 6ος μεταξύ των αθλητών που διεκδικούν την πρόκριση. Εφόσον, όμως, είχε αποφύγει την ποινή, θα ήταν 2ος και σχεδόν βέβαιος φιναλίστ.

Οι τελικές θέσεις των Ελλήνων αθλητών και οι φιναλίστ σε όλα τα αγωνίσματα θα προκύψουν μετά τη διεξαγωγή του 3ου και τελευταίου προκριματικού ομίλου, που ολοκληρώνεται στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Την σκυτάλη παίρνουν αύριο (Πέμπτη 18/04) οι γυναίκες, με πρώτες τις νεαρές Μυρόπη Χριστοφιλάκη και Μαρία Σίμου, που θα εκτελέσουν προγράμματα και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, συμμετέχοντας στον 1ο όμιλο του προκριματικού (09:30 – 12:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, οι ελπίδες διάκρισης επικεντρώνονται στη Βάσω Μιλλούση, η οποία θα αγωνιστεί στον 3ο και τελευταίο όμιλο (16:15 – 19:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την πρόκριση στον τελικό της δοκού ισορροπίας, ενώ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο έδαφος.