Εξασφάλισε το Ολυμπιακό εισιτήριο ο Βλάσης Μάρας

Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τρίτη συνεχόμενη φορά στην καριέρα του, εξασφάλισε ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής της ενόργανης που φτάνει σ’ ένα τέτοιο επίτευγμα.

Ο 28χρονος πρωταθλητής επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και «σφράγισε» εύκολα το εισιτήριο, στην πρεμιέρα του προολυμπιακού τουρνουά – test event της ενόργανης, που πραγματοποιείται στο στάδιο «North Greenwich Arena» του Λονδίνου (10-13 Ιανουαρίου), εκεί όπου θα φιλοξενηθούν και τα αντίστοιχα Ολυμπιακά αγωνίσματα σε 6,5 μήνες.

Ο Βλάσης Μάρας συγκέντρωσε 85,315 βαθμούς στο σύνθετο ατομικό (έδαφος: 13,850, πλάγιος ίππος: 13,433, κρίκοι: 13,900, άλμα: 15,600, δίζυγο: 13,866, μονόζυγο: 14,666), μέσω του οποίου κρίνεται η Ολυμπιακή πρόκριση, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση.

Έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής πέτυχε άμεσα τον στόχο του, που ήταν να ξεπεράσει τουλάχιστον πέντε από τους αθλητές των συνολικά 33 χωρών που διεκδικούν την πρόκριση με τον ίδιο τρόπο.

Ήδη με την ολοκλήρωση του 1ου από τους συνολικά 3 προκριματικούς ομίλους, υποσκέλισε τους εκπροσώπους έξι χωρών (Ισραήλ, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Βενεζουέλα, Κινεζική Ταϊπέι) και δεν θα χρειαστεί να περιμένει το τέλος του προκριματικού (23:50 ώρα Ελλάδας).

Επιπλέον, ο Μάρας είναι υποψήφιος για είσοδο στον τελικό του μονόζυγου, όπου μέχρι στιγμής είναι 4ος με 14,666 βαθμούς (εκτέλεσε πρόγραμμα χωρίς περιττό ρίσκο, με συντελεστή δυσκολίας 6,50).

Ακόμα όμως κι αν περάσει στον τελικό της Παρασκευής (13/01), δεν πρόκειται να λάβει μέρος, αφού οι τελικοί οργάνων στερούνται σημασίας και έχουν ως μοναδικό στόχο να εξεταστεί η οργανωτική ετοιμότητα των Βρετανών, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τουρνουά αποτελεί την επίσημη δοκιμαστική διοργάνωση της ενόργανης (test event) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Με το σπαθί του πηγαίνει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Βλάσης. Αυτό λέει πολλά, όμως δεν λέει και τίποτε, γιατί σημασία για μας δεν έχει η συμμετοχή, αλλά η διάκριση! Θέλουμε πολύ ένα Ολυμπιακό μετάλλιο και ελπίζω να καταφέρει να το κατακτήσει αυτή τη φορά. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο προπονητής του Μάρα, Δημήτρης Ράφτης.

Αναφορικά με την εμφάνιση του αθλητή του, είπε: «Έκανε πολύ καλή, σταθερή εμφάνιση. Ο αγώνας βγήκε όπως περιμέναμε και ακόμα καλύτερα. Είχαμε χαμηλώσει λίγο τις αρχικές αξίες των προγραμμάτων του για σιγουριά και όλα πήγαν μια χαρά».

Ο κ. Ράφτης διευκρίνισε επίσης ότι ο Μάρας δεν θα συμμετάσχει στον τελικό του μονόζυγου, ακόμα κι αν μπει στην προνομιούχο οκτάδα: «Δεν πιστεύω ότι η βαθμολογία του θα τον βάλει στον τελικό, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, δεν πρόκειται να πάρει μέρος. Εδώ ήρθαμε για το σύνθετο ατομικό και την Ολυμπιακή πρόκριση. Οι τελικοί οργάνων δεν έχουν καμία αξία. Τώρα είναι στιγμή για να ξεκουραστεί ο αθλητής. Θα έχουμε όλους τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστούμε καλύτερα στο μονόζυγο».

Αύριο, την σκυτάλη παίρνουν οι γυναίκες (11:30 – 23:30 ώρα Ελλάδας). Οι Βάσω Μιλλούση και Λίνα Μητράκου θα αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό με σχεδόν βέβαιη την Ολυμπιακή πρόκριση (θα δοθούν 32 εισιτήρια σε αθλήτριες από 33 χώρες), αλλά μόνο μία εκ των δύο αθλητριών θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.