Τριπλή ελληνική πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης της Μόσχας

Εντυπωσιακό ήταν το ελληνικό ξεκίνημα στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Μόσχας, αφού ο Λευτέρης Κοσμίδης (1ος στις ασκήσεις εδάφους), ο Λευτέρης Πετρούνιας (4ος στους κρίκους) αλλά και η Βάσω Μιλλούση (1η στη δοκό ισορροπίας) μπήκαν στην προνομιούχο τετράδα των αυριανών τελικών οργάνων (Σάββατο 14/05, 12:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας). Αντίθετα, η ατυχία «χτύπησε» τον Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στο δίζυγο λόγω προβλήματος στην σπονδυλική στήλη.

Στις ασκήσεις εδάφους, ο Λευτέρης Κοσμίδης επιβεβαίωσε την αξία του κατακτώντας την 1η θέση στον προκριματικό με 15,700 βαθμούς, έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση. Ο 20χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,70, το ίδιο που του είχε χαρίσει την πρωτιά και στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους το Μάρτιο.

Μαζί του, στην τετράδα του αυριανού τελικού προκρίθηκαν ο Αμερικανός Στίβεν Λεζέντρ, ο Γάλλος Τομά Μπουέλ και ο Ολλανδός Τζέφρεϊ Βάμες.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Μετά από δύο άσχημα αποτελέσματα, στο παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, ήθελα να κλείσουμε το πρώτο μισό της φετινής σεζόν με μια καλή εμφάνιση. Ήταν σημαντικό, για να ανέβει το ηθικό του Λευτέρη. Εκείνο που μας ενδιέφερε περισσότερο ήταν ο προκριματικός και όλα πήγαν μια χαρά. Ο τελικός είναι πιο πολύ σαν σόου. Θα προσπαθήσουμε, φυσικά, για το καλύτερο. Μπορεί να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά το νέο πρόγραμμα με συντελεστή 6,80, προσθέτοντας άλλη μια πιρουέτα στην έξοδο», δήλωσε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου.

Αποστολή εξετελέσθη και για τον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος πέρασε στον τελικό των κρίκων ως 4ος, με 15,575 βαθμούς. Υψηλότερη βαθμολογία από τον 21χρονο Έλληνα αθλητή συγκέντρωσαν μόνο οι Ρώσοι Κονσταντίν Πλουζνίκοφ και Αλεξάντρ Μπαλάντιν, όπως ακριβώς είχε γίνει και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ 3ος κατετάγη ο Ολλανδός Γιούρι Φαν Χέλντερ, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τον Πετρούνια.

«Είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου, αφού υπάρχει και κάποια κούραση αυτή την περίοδο, μετά το ευρωπαϊκό. Σημασία είχε να περάσω στον τελικό και το κατάφερα. Στόχος μου από εδώ και πέρα θα είναι να κάνω όσο πιο ‘καθαρή’ εκτέλεση μπορώ και να μπω στην τριάδα των μεταλλίων», υπογράμμισε ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης, ο οποίος παρουσίασε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,80.

Εντυπωσιακή ήταν και η Βάσω Μιλλούση, η οποία προκρίθηκε με την κορυφαία βαθμολογία στον τελικό της δοκού ισορροπίας, παίρνοντας 14,350 βαθμούς. Αντίθετα, στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου δοκίμασε το νέο πρόγραμμά της, η 27χρονη πρωταθλήτρια είχε πτώση και έμεινε χαμηλά στην κατάταξη μεταξύ των 12 αθλητριών, με 11,975 βαθμούς.

«Η Βάσω έκανε την καλύτερη φετινή εμφάνισή της στη δοκό. Πήγε τέλεια, σ’ έναν πολύ δυνατό αγώνα. Το γεγονός ότι άφησε πίσω της τη Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντεμεντίεβα, μέσα στη Μόσχα, λέει πολλά. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει εξίσου καλά και στον τελικό. Στους ασύμμετρους ζυγούς δοκιμάσαμε κάτι καινούργιο, που δεν μας βγήκε, αλλά αυτή η εμπειρία θα βοηθήσει ώστε να διορθώσουμε τα λάθη», επισήμανε ο προπονητής της Μιλλούση, Κώστας Σιούτης.

Μεγάλος άτυχος ήταν για άλλη μια φορά ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στο δίζυγο, Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω ξαφνικού προβλήματος στη μέση.

«Ο Βασίλης προπονήθηκε κανονικά την Πέμπτη, αλλά το βράδυ στο ξενοδοχείο μούδιασε το πόδι του εξαιτίας κάποιου προβλήματος στην σπονδυλική στήλη. Το πρωί, πριν από τον προκριματικό, δοκίμασε να ανέβει στο δίζυγο, όμως δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Θα βρούμε την αιτία του προβλήματος και θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι πάντως κάτι που μας ανησυχεί για την προετοιμασία μας ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος», εξήγησε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αλέκος Ιωακειμίδης.

Στο παγκόσμιο κύπελλο της Μόσχας συμμετέχει η «αφρόκρεμα» του αθλήματος, αφού προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν μόνο οι 12 κορυφαίοι σε κάθε όργανο (οι 8 φιναλίστ του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος και οι 4 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης της FIG για το 2010), καθώς και ένας εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας με κάρτα ελευθέρας συμμετοχής.