Στο παγκόσμιο κύπελλο της Μόσχας τέσσερις πρωταθλητές της ενόργανης

Με προορισμό τη Μόσχα αναχωρούν αύριο (Τετάρτη 11/05) τέσσερις Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο της ρωσικής πρωτεύουσας (13-14 Μαΐου).

Στη διοργάνωση έχουν προσκληθεί ο Λευτέρης Κοσμίδης (ασκήσεις εδάφους), ο Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο), ο Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι) και η Βάσω Μιλλούση (ασύμμετροι ζυγοί και δοκός ισορροπίας), τους οποίους θα συνοδεύσουν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Αλέκος Ιωακειμίδης, Κώστας Σιούτης, καθώς επίσης οι Θανάσης Κοσμίδης και Ιουλία Παλαμάρα ως διεθνείς κριτές.

Για τους τρεις αθλητές της κατηγορίας ανδρών, αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, αλλά και η τελευταία τους για το πρώτο μισό της σεζόν, αφού θα ακολουθήσει η θερινή προετοιμασία ενόψει του κρίσιμου παγκοσμίου πρωταθλήματος του Οκτωβρίου.

Η διοργάνωση της Μόσχας συγκεντρώνει την ελίτ του αθλήματος, αφού έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν μόνο οι 12 κορυφαίοι σε κάθε όργανο (οι 8 φιναλίστ του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος και οι 4 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης της FIG για το 2010), καθώς και ένας εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας με κάρτα ελευθέρας συμμετοχής.

Οι προκριματικοί θα γίνουν την Παρασκευή (13/05) και θα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον, αφού μόνο 4 αθλητές θα προκριθούν σε καθέναν από τους τελικούς οργάνων του Σαββάτου (14/05).

Στο στάδιο «Ολιμπίσκι», ο Λευτέρης Κοσμίδης είναι πιθανό να εκτελέσει για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα με τον υψηλότατο συντελεστή δυσκολίας 6,80.

«Αυτό το καινούργιο πρόγραμμα το ετοιμάζαμε και για τον τελικό του ευρωπαϊκού στο Βερολίνο, αλλά δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε εκεί. Πριν από μερικές μέρες, ο Λευτέρης το εκτέλεσε στην προπόνηση και όλα πήγαν μια χαρά. Αν αισθανθεί εξίσου καλά και στις προπονήσεις στο στάδιο των αγώνων, θα το λανσάρει στον προκριματικό της Παρασκευής. Μ’ αυτό το πρόγραμμα θα πάει το φθινόπωρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για να διεκδικήσει το μετάλλιο και την Ολυμπιακή πρόκριση. Μπορεί, μάλιστα, να κάνουμε μέχρι τότε μια μικρή προσθήκη, ώστε να ανέβει ο βαθμός δυσκολίας ακόμα περισσότερο, στο 6,90», τόνισε ο προπονητής του 20χρονου πρωταθλητή, Γιώργος Αγγέλου.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος στη Μόσχα θα επιχειρήσει να εκτελέσει επιτυχημένα το νέο του πρόγραμμα στο δίζυγο, πράγμα που δεν είχε καταφέρει στις ανάλογες διοργανώσεις του Κότμπους και του Παρισιού το Μάρτιο. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ακολούθησε, είχε επιλέξει την σιγουριά του περσινού, ευκολότερου προγράμματος, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

«Ο αγώνας της Μόσχας είναι πολύ δύσκολος, αφού συμμετέχουν οι κορυφαίοι στον κόσμο και προκρίνονται μόνο τέσσερις αθλητές, αλλά αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για να δείξει ο Βασίλης την πρόοδό του. Τον τελευταίο μήνα δουλέψαμε πολύ καλά στο νέο πρόγραμμα, που ξεκινά από 6,50 και μπορεί να φτάσει μέχρι 6,70, ανάλογα με τις ασκήσεις που θα βάλουμε. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου θα είναι ένα από τα τέσσερα – πέντε δυσκολότερα που υπάρχουν. Και το σημαντικότερο είναι ότι έχει ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν απόλυτα ‘καθαρά’, χωρίς μειώσεις στη βαθμολογία», υπογράμμισε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αλέκος Ιωακειμίδης.

Το πρόγραμμα του παγκοσμίου κυπέλλου της Μόσχας (σε ώρες Ελλάδας):

Παρασκευή 13 Μαΐου
13:05 – 17:55: Προκριματικοί οργάνων

Σάββατο 14 Μαΐου
12:00 – 18:00: Τελικοί οργάνων