Εξαιρετικό ξεκίνημα για τους Έλληνες πρωταθλητές στο Παρίσι

Δύο προκρίσεις για τους τελικούς οργάνων των ανδρών, από τον Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος και τον Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο, καθώς και άλλες δύο στις γυναίκες, από την εντυπωσιακή Βάσω Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας και στους ασύμμετρους ζυγούς, ήταν ο ελληνικός απολογισμός στην πρεμιέρα του στο 17ου παγκόσμιου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής του Παρισιού (10-11 Απριλίου).

Η διοργάνωση, στην οποία συμμετέχει η αφρόκρεμα του αθλήματος (101 αθλητές και 55 αθλήτριες, από 35 χώρες), αποτελεί για τους Έλληνες πρωταθλητές το τελικό τεστ ενόψει των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών, που θα γίνουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Στους άνδρες, ο Λευτέρης Κοσμίδης πήρε 15,200 βαθμούς στον προκριματικό των ασκήσεων εδάφους και πέρασε ως 3ος στον αυριανό τελικό, πίσω από το Βραζιλιάνο Ντιέγκο Ιπόλιτο (15,625) και τον Ισραηλινό Αλεξάντερ Σατίλοφ (15,250).

«Απλώς ήθελα να βγάλω το πρόγραμμά μου χωρίς πτώση. Βγήκε καλά, έστω και με τα λαθάκια του. Δεν περίμενα κάτι παραπάνω και είμαι ευχαριστημένος. Δεν ήρθα 100% προετοιμασμένος εδώ, γιατί πρόσφατα είχα αντιμετωπίσει ένα μικρό τραυματισμό, αλλά πλέον είμαι καλά και δουλεύω δυνατά για το ευρωπαϊκό», δήλωσε ο 19χρονος αθλητής, που εκτέλεσε το πιο «απλό» πρόγραμμά του, με συντελεστή δυσκολίας 6,50.

Με την 3η καλύτερη βαθμολογία προκρίθηκε και ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο, όπου πήρε 15,275 βαθμούς εκτελώντας άψογα το πρόγραμμά του, με αρχικό δείκτη δυσκολίας 6,00. Στον αυριανό τελικό, ο 31χρονος πρωταθλητής αναμένεται να ανεβάσει τον συντελεστή δυσκολίας στο 6,30.

Αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας δεν τα κατάφερε στο μονόζυγο, όπου εκτέλεσε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα αλλά είχε πτώση στην άσκηση Πεγκάν και βαθμολογήθηκε με 13,450, μένοντας εκτός προνομιούχου οκτάδας.

Άτυχος στάθηκε και ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος ξεκίνησε εξαιρετικά το πρόγραμμά του στους κρίκους, αλλά είχε πτώση στην έξοδο, με συνέπεια να περιοριστεί στους 14,100 βαθμούς και να μείνει εκτός τελικού.

Εξάλλου, ο Μιχάλης Δουλκερίδης δεν μπόρεσε να δείξει τον καλύτερο εαυτό του στο έδαφος (ξεκίνησε από 6,40 αλλά είχε δύο πτώσεις και πήρε 12,050 β.) και στο μονόζυγο, ενώ στο δίζυγο βαθμολογήθηκε με 14,150 β..

Στις γυναίκες, η Βάσω Μιλλούση έλαμψε, σφραγίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό και στα δύο όργανα στα οποία συμμετείχε: Στη δοκό ισορροπίας, όπου ήταν 3η με 14,250 βαθμούς, αλλά και στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου ήταν 8η με 13,700 βαθμούς.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την εμφάνισή μου στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου δεν περίμενα να μπω στον τελικό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές δυνατές συμμετοχές σ’ αυτούς τους αγώνες. Στη δοκό, μπορώ να τα πάω ακόμα καλύτερα. Στους αυριανούς τελικούς, θα ήθελα να βγάλω ‘καθαρά’ τα προγράμματά μου και ειδικά στη δοκό θα ήθελα να πιάσω την πλήρη αρχική αξία του προγράμματός μου, που είναι 6,20. Σήμερα, οι κριτές την τοποθέτησαν στο 5,80», σχολίασε η 26χρονη πρωταθλήτρια μετά τη διπλή επιτυχία της.

Στην κατηγορία των γυναικών συμμετείχε από ελληνικής πλευράς και η Βικτωρία Τσακαλίδου, η οποία αγωνίστηκε στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό, χωρίς όμως να μπορέσει να διακριθεί.

Το 17ο παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, με τους τελικούς οργάνων, που θα γίνουν σε δύο σκέλη (11:30 – 13:30 και 15:30 – 19:15 ώρα Ελλάδας).