Παραλειπόμενα από το Λονδίνο

-Η ενόργανη γυμναστική «νίκησε» το ποδόαφαιρο και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, κυριολεκτικά μέσα στο γήπεδό του, έστω και για μερικές εβδομάδες. Για τις ανάγκες του παγκόσμιου πρωταθλήματος, τα γήπεδα της Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του Μπέκαμ, η οποία απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από τον πολυχώρο «O2 Arena», έχουν μετατραπεί σε τέσσερα προπονητήρια ενόργανης με συνολικά οκτώ πλήρη σετ οργάνων, όπου οι αθλητές και αθλήτριες γυμνάζονται καθημερινά.

-Ιδιαίτερα άτυχος στάθηκε ο Γερμανός Φάμπιαν Χαμπίχεν, ο οποίος τραυματίστηκε την Κυριακή (11/10) κατά την προπόνησή του στο πόντιουμ και ίσως δεν μπορέσει να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον Βλάση Μάρα, αλλά και τον Λευτέρη Κοσμίδη.
Ο 22χρονος Γερμανός πρωταθλητής, που είναι κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου στο μονόζυγο και του ευρωπαϊκού τίτλου στο έδαφος και στο σύνθετο ατομικό, υπέστη διάστρεμμα στον αστράγαλο ενώ εκτελούσε ένα δύσκολο άλμα στις ασκήσεις εδάφους, λίγο πριν ολοκληρώσει την προπόνησή του. Ο Χαμπίχεν διακομίστηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις της γερμανικής ομάδας ανέφεραν ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στον αυριανό (Τρίτη 13/10) προκριματικό.

-Μόλις πριν από δύο χρόνια εγκαινιάστηκε η χωρητικότητας 12.000 θεατών «O2 Arena», που βρίσκεται στον πολυχώρο ψυχαγωγίας «The O2», στη χερσόνησο Γκρίνουιτς. Ήδη, όμως, στο συγκεκριμένο στάδιο έχουν φιλοξενηθεί πολλά και διάφορα αθλητικά γεγονότα (αγώνες μπάσκετ για το ΝΒΑ, αναμετρήσεις για το αμερικανικό πρωτάθλημα χόκεϊ σε πάγο – NHL, αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας κλπ.), αλλά και συναυλίες διάσημων συγκροτημάτων και τραγουδιστών. Στην «O2 Arena», άλλωστε, επρόκειτο να γίνουν οι 50 συναυλίες του πρόωρα χαμένου Μάικλ Τζάκσον στο Λονδίνο, για τις οποίες είχε σημειωθεί παγκόσμιο ρεκόρ προπώλησης εισιτηρίων. Μετά το θάνατο του Αμερικανού καλλιτέχνη, στον ίδιο πολυχώρο αποφασίστηκε να λειτουργήσει έκθεση με προσωπικά του αντικείμενα, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 28 Οκτωβρίου.

-Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης είναι το πρώτο που διεξάγεται επί βρετανικού εδάφους έπειτα από 16 χρόνια. Μάλιστα, η αντίστοιχη διοργάνωση του 1993 στο Μπέρμιχαμ, ήταν η πρώτη στην ιστορία η οποία δεν περιλάμβανε ομαδικά αγωνίσματα.

-Στο Μπέρμιγχαμ θα γίνουν και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – εφήβων και γυναικών – νεανίδων του 2010, αποδεικνύοντας το «άνοιγμα» των Βρετανών προς την ενόργανη γυμναστική. Το άθλημα που ανήκει στα τρία δημοφιλέστερα του Ολυμπιακού προγράμματος δεν έχει να επιδείξει σπουδαία παράδοση στη διοργανώτρια χώρα των Αγώνων του 2012, αλλά τα τελευταία χρόνια οι Βρετανοί έχουν κάνει άλματα προόδου σε αγωνιστικό επίπεδο.
Την αρχή έκανε η κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στους ασύμμετρους ζυγούς και στο έδαφος, Μπεθ Τουέντλ, που πρωταγωνιστεί από το 2004 μέχρι σήμερα, ενώ η συνέχεια ανήκει στη νέα γενιά της ανδρικής ομάδας: Ο 20χρονος Λούις Σμιθ έγινε στο Πεκίνο ο πρώτος Βρετανός Ολυμπιονίκης της ενόργανης μετά το 1928, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στον πλάγιο ίππο, ενώ ο 19χρονος Ντάνιελ Κίτινγκς αναδείχθηκε φέτος «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης στο σύνθετο ατομικό.