Δημήτρης Ράφτης: «Όλα ή τίποτα στο μονόζυγο για τον Μάρα, με την σκέψη στο 2012»

raftis_maras

Για τον Βλάση Μάρα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ξεκινούν τρία χρόνια νωρίτερα. Με το βλέμμα στο 2012, ο 26χρονος εξπέρ του μονόζυγου ετοιμάζεται να εκτελέσει το δυσκολότερο πρόγραμμα της καριέρας του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που θα φιλοξενηθεί στην Ολυμπιακή εγκατάσταση «Ο2 Arena» της αγγλικής πρωτεύουσας, από τις 13 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Το «γιατί» αναλαμβάνει να εξηγήσει ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης. «Ξεκινήσαμε την προετοιμασία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, με στόχο ο Σάκης να βγει ή πρώτος ή τίποτα. Δεν μας απασχολεί η νίκη στην συγκεκριμένη διοργάνωση ως αυτοσκοπός, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να σκεφτόμαστε ήδη το μέλλον. Αν αρχίσει από τώρα να εκτελεί το πρόγραμμά του με όλα τα νέα στοιχεία δυσκολίας, μέχρι το 2012 θα το έχει κάνει πολύ ισχυρό. Θα συνηθίσει να το εκτελεί με τόση άνεση, που θα του φαίνεται σαν κάτι απλό. Ο ανταγωνισμός στο μονόζυγο έχει φτάσει πολύ ψηλά και συνεχίζει να ανεβαίνει διαρκώς, γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», διευκρινίζει ο κ. Ράφτης και συνεχίζει:

«Στο παγκόσμιο, ο Μάρας μπορεί να κατεβάσει το πρόγραμμα με αρχικό βαθμό δυσκολίας από 6,70 μέχρι 7,00. Είναι στη δική του ευχέρεια. Ακόμα κι αν πάει με 6,70 στον προκριματικό, θα έχει ένα από τα 6-7 προγράμματα με την υψηλότερη αρχική αξία, συνεπώς μία καλή εκτέλεση θα του δώσει την πρόκριση για τον τελικό. Για το μετάλλιο, όμως, λογικά θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Ίσως, λοιπόν, το προτιμότερο είναι να κατέβει ήδη από τον προκριματικό με 6,90, βάζοντας στο πρόγραμμα όλα τα στοιχεία δυσκολίας εκτός από τη ριψοκίνδυνη έξοδο. Εφόσον όλα πάνε καλά, αυτήν θα την παρουσιάσει στον τελικό, ανεβαίνοντας στο 7,00».

Αυτή η θεαματική, αλλά και τολμηρή έξοδος, που περιλαμβάνει διπλό σάλτο με τριπλή πιρουέτα, θα αποτελέσει σπάνιο φαινόμενο για τον κόσμο της γυμναστικής, όχι όμως και πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο τον Έλληνα πρωταθλητή.

«Με αυτήν την έξοδο, είχε κερδίσει τον δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του, το 2002 στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Τότε, όμως, το πρόγραμμά του διαρκούσε 25 με 27 δευτερόλεπτα, ενώ τώρα έχει ανέβει στα 55, επειδή οι απαιτήσεις του αθλήματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ουσιαστικά, είναι σαν να εκτελεί δύο προγράμματα συνεχόμενα, πράγμα που πολλαπλασιάζει τη δυσκολία», υπενθυμίζει ο προπονητής του, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι μόνο δύο αθλητές ακόμα έχουν παρουσιάσει την συγκεκριμένη άσκηση σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου: «Ο πρώτος που είχε κάνει το διπλό σάλτο – τριπλή πιρουέτα στο μονόζυγο ήταν ο Σεργκέι Φεντόρτσενκο από το Καζακστάν, που το καθιέρωσε τη δεκαετία του ’90. Ο Μάρας ήταν ο δεύτερος και ο μοναδικός μεταξύ 2002 και 2008. Μόλις πέρσι, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τόλμησε να το κάνει και ο Αμερικανός Τζόναθαν Χόρτον, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο χάρη σ’ αυτό το ρίσκο».

Εφόσον ο Μάρας προκριθεί στον τελικό του μονόζυγου και παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρόκειται για ό,τι πιο δύσκολο έχει επιχειρήσει σε ολόκληρη την καριέρα του: «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 7,00. Πέρσι είχε ετοιμάσει ένα ανάλογο πρόγραμμα και το δοκίμασε στο Πεκίνο, αλλά μόνο στις προπονήσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ημέρα του προκριματικού, έκανε λάθη στην εκτέλεση, που είχαν ως συνέπεια να μειωθεί και η αρχική αξία».

Τέλος, αναφορικά με το άλμα, το δεύτερο όργανο στο οποίο ο 26χρονος πρωταθλητής θα συμμετάσχει στο Λονδίνο, ο Δημήτρης Ράφτης δεν αποκλείει τίποτε: «Είναι ρώσικη ρουλέτα, πρόκειται για το πιο απρόβλεπτο αγώνισμα. Από τα δύο άλματα που θα εκτελέσει, το ένα έχει υψηλό συντελεστή δυσκολίας και το άλλο μέτριο. Σαφώς και θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό. Όλα είναι ανοιχτά…».