Μιχαέλα Μεταλλίδου: «Στόχος μου ο τελικός του σύνθετου ατομικού στην Ιαπωνία»

Αισιόδοξη για μια επιτυχημένη ελληνική εκπροσώπηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, που θα γίνει στο Μίε της Ιαπωνίας (7-13 Σεπτεμβρίου), δηλώνει η Μιχαέλα Μεταλλίδου. Η 16χρονη πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί στο ατομικό μαζί με τις Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Ιωάννα Τάχα και Κατερίνα Γιακουμέλου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο θεσμό.

Η Θεσσαλονικιά αθλήτρια, που ανέβηκε φέτος στην κατηγορία γυναικών, έχει ήδη παρουσιάσει δείγματα των ικανοτήτων της, αφού κατετάγη 18η στο σύνθετο ατομικό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπακού και επιπλέον πήρε την 5η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα. Σειρά παίρνει πλέον το παγκόσμιο πρωτάθλημα, η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της, μέχρι στιγμής.

«Ως ομάδα, θα προσπαθήσουμε να μπούμε στις 10-12 πρώτες θέσεις, παρότι δεν θα είναι εύκολο. Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να κάνω μία αξιοπρεπή εμφάνιση και θα κυνηγήσω την είσοδο στην 24άδα του τελικού στο σύνθετο ατομικό», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα θα αποτελέσει «γέφυρα» για τις μελλοντικές διεθνείς διοργανώσεις: «Σε κάθε μεγάλο αγώνα νιώθω ότι αποκτώ εμπειρία, αφού είναι η πρώτη μου χρονιά σ’ αυτό το επίπεδο. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για μένα, με δεδομένο ότι και οι κριτές θα με έχουν μάθει ως αθλήτρια».

metalidou_2009_portraitΓεννημένη στις 23 Ιανουαρίου 1993, η Μιχαέλα Μεταλλίδου ασχολείται με τη ρυθμική από τα έξι της χρόνια και έχει κερδίσει διακρίσεις σε κάθε ηλικιακή κατηγορία: Υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο σύνθετο ατομικό στις παγκορασίδες, στις νεανίδες και φέτος στις γυναίκες, ενώ είχε κατακτήσει τη 2η θέση στις κορασίδες.

«Πιστεύω πως δυνατό μου σημείο είναι ότι έχω σταθερή απόδοση και ‘βγάζω’ τα προγράμματά μου σε όλους τους αγώνες», λέει η αθλήτρια του ΑΓΕΜΣ Σπάρτακος Θεσσαλονίκης, που έχει για αγαπημένο όργανο την κορδέλα, επειδή «απαιτεί πολλές στροφές και αυτό το στοιχείο το διαθέτω». Εξάλλου, πρότυπό της είναι η Ρωσίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Εβγκένια Κανάεβα, που «τα έχει όλα, εξαιρετική τεχνική με το όργανο, σωματική ευλυγισία και εκφραστικότητα», αλλά δηλώνει επίσης θαυμάστρια της Ουκρανής παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Άννα Μπεσόνοβα.

Για τη νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που από τον ερχόμενο μήνα θα είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου, το μεγάλο όνειρο είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου: «Θέλω κάποτε να κερδίσω ένα μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα το προσπαθήσω». Τέλος, σε ό,τι αφορά στις θυσίες που έχει κάνει για τη ρυθμική γυμναστική, υποστηρίζει ότι «μου έχουν λείψει οι διακοπές και η δυνατότητα να περνώ περισσότερες ώρες με την οικογένειά μου, αλλά η ρυθμική είναι η ζωή μου. Παλιότερα, υπήρχε μια εποχή που ένιωθα κουρασμένη και ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα. Δεν μπορούσα, όμως, να περάσω ούτε μία μέρα χωρίς να κάνω προπόνηση. Το είχα ανάγκη».

Τις δυνατότητες της Μιχαέλας Μεταλλίδου υπογραμμίζει και η προπονήτριά της από το 2006, Κυβέλη Χατζηβασιλειάδου. «Η Μιχαέλα είναι πολύ εργατική, προσηλωμένη στους στόχους της και θέλει πάντοτε να βελτιώνεται. Αναζητά από μόνη της την τελειότητα στις ασκήσεις κάθε προγράμματος που εκτελεί. Είναι ιδιαίτερα ευκίνητη και γρήγορη, ενώ τώρα που μεγαλώνει καταφέρνει να βγάζει επίσης τη θηλυκή πλευρά του αθλήματός μας, προσπαθώντας να ενισχύσει τη εκφραστικότητά της», υποστηρίζει η κ. Χατζηβασιλειάδου.

Ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος, η ομοσπονδιακή προπονήτρια τονίζει: «Θα ήθελα η Μιχαέλα να προκριθεί στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Αν το πετύχει, θα είναι ένα πρώτο βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αφού θα πρόκειται για μια αναγνώριση της αξίας της από τις διεθνείς κριτές. Είναι ένας δύσκολος στόχος, ωστόσο από την παρθενική της χρονιά στην κατηγορία γυναικών η αθλήτριά μας έχει καταφέρει να την προσέξουν».

Για να έρθει η επιτυχία, όμως, δεν αρκεί η σκληρή δουλειά της Μιχαέλας Μεταλλίδου, αλλά χρειάζονται και τα γούρια, όπως αποκαλύπτει η προπονήτριά της: «Είναι αρκετά προληπτική. Πριν από κάθε προπόνηση ή αγώνα, τηρεί ευλαβικά συγκεκριμένες συνήθειες, ώστε να αυτοσυγκεντρωθεί και να της πάνε όλα καλά. Και μέχρι στιγμής, τα καταφέρνει!».