Μαρία Γκίγκοβα: «Το ελληνικό ανσάμπλ θα ξαναφτάσει ψηλά»

Την πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για την ελληνική ομάδα ανσάμπλ, εξέφρασε η πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας ρυθμικής γυμναστικής, Μαρία Γκίγκοβα, που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του αθλήματος. Η 67χρονη πρωταθλήτρια του παρελθόντος, η οποία έχει συμπληρώσει τρεις δεκαετίες προσφοράς ως διοικητικό στέλεχος, βρέθηκε το Σάββατο (8/8) στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε το αγωνιστικό τεστ που έδωσαν οι ομάδες ανσάμπλ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Ως αθλήτρια, η Μαρία Γκίγκοβα υπήρξε η πρώτη που κατέκτησε τρεις συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους στο σύνθετο ατομικό (Βάρνα 1969, Αβάνα 1971, Ρότερνταμ 1973), έχοντας συνολική συγκομιδή 13 μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εξίσου σημαντική υπήρξε η πορεία της και μετά την αποχώρηση από τα ταπί: Κατά τη δωδεκαετία 1980-1992 υπήρξε επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής γυμναστικής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), της οποίας αποτελεί επίσης μέλος από το 2000 μέχρι σήμερα. Σε εθνικό επίπεδο, η κ. Γκίγκοβα βρίσκεται σταθερά από το 1978 στο διοικητικό συμβούλιο της αυτόνομης βουλγαρικής ομοσπονδίας ρυθμικής γυμναστικής. Από το 1982 μέχρι το 1989 κατείχε το πόστο της προέδρου, θέση στην οποία επανήλθε το 1999 και παραμένει μέχρι σήμερα.

«Χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις προπονήτριες, στις κριτές και στις διοικήσεις των δύο χωρών, υπάρχει εδώ και χρόνια μια δυνατή φιλία. Δεν ξεχνώ, άλλωστε, ότι μία Βουλγάρα προπονήτρια, η Ιρίνα Ιλίεβα, ήταν εκείνη που με την σκληρή της δουλειά είχε βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής, η οποία στην πορεία έφτασε ψηλά», υπογράμμισε η κ. Γκίγκοβα, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για μια άλλη συμπατριώτισσά της, την σημερινή προπονήτρια της ελληνικής ομάδας ανσάμπλ, Καμέλια Ντουνάβσκα:

«Η Καμέλια γνωρίζει άριστα πώς λειτουργεί μια ομάδα ανσάμπλ, γιατί είχε υπάρξει και η ίδια επιτυχημένη αθλήτρια, κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο με το ανσάμπλ της Βουλγαρίας. Είναι μία από τις καλύτερες προπονήτριες στη χώρα μας. Είναι δημιουργική, έχει νέες ιδέες για το άθλημα και οι ομάδες της παρουσιάζουν όμορφα προγράμματα. Επιπλέον, ξέρει να κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση των κοριτσιών της, ώστε να δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά και με περισσότερο κέφι».

Με αφορμή τον αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (7-13 Σεπτεμβρίου), η κ. Γκίγκοβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εθνική ομάδα μπορεί να φτάσει στο «τοπ 10» στην προσεχή διοργάνωση και πολύ ψηλότερα στο απώτερο μέλλον.

«Αυτό το αγωνιστικό τεστ ήταν πολύ χρήσιμο και για τις δύο ομάδες, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να προσέξουμε τα λάθη μας και να διορθώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Ελλάδα έχει μια νέα ομάδα και πιστεύω ότι μπορεί να μπει στην κορυφαία 10άδα στην Ιαπωνία. Χρειάζεται υπομονή, αλλά είμαι βέβαιη ότι η ελληνική ρυθμική γυμναστική θα ξαναφτάσει ψηλά σε μερικά χρόνια», είπε η Βουλγάρα παράγοντας, που κατέληξε μιλώντας για τους στόχους της δικής της ομάδας:

«Αν αποφύγουμε τα μεγάλα λάθη, εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχουμε χορογραφίες υψηλής ποιότητας και αθλήτριες με εμπειρία, αφού τέσσερα από τα κορίτσια είχαν κατακτήσει το 2004 το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο και τώρα επανήλθαν στη δράση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αυτοσυγκέντρωση την ώρα του αγώνα. Τα προγράμματά μας είναι πολύ ελκυστικά και ταυτόχρονα έχουν αυξημένο ρίσκο. Δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να χαμηλώσουμε τον συντελεστή δυσκολίας για να αποκτήσουμε περισσότερη σιγουριά. Το στιλ μας είναι να ξεχωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε το ρίσκο».