Θανάσης Βασιλειάδης: «Ο εκβιασμός της UEG θα λάβει απάντηση στα δικαστήρια»

Τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), η οποία επικαλείται μία κατ’ ουσίαν ανύπαρκτη σύμβαση με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία για να αποσπάσει το ποσό των 150.000 ελβετικών φράγκων, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.

Η υποτιθέμενη οφειλή της Ε.Γ.Ο. αφορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών, που είχε φιλοξενηθεί στο Βόλο το 2006. Η UEG αξιώνει το παραπάνω ποσό, επικαλούμενη ένα παράρτημα του συμβολαίου ανάληψης της διοργάνωσης από την Ελλάδα, το οποίο όμως δεν φέρει την υπογραφή κανενός μέλους της διοίκησης της Ε.Γ.Ο.. Αντίθετα, το συγκεκριμένο παράρτημα είχαν υπογράψει, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Βόλος 2006», μόνο ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου Δημήτριος Κουτσός, ο εκπρόσωπος του Δήμου Νέας Ιωνίας Βόλου Συμεών Μπαλλής και η εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Ελένη Αντωνοπούλου.

«Από το 2007, όταν και αναλάβαμε τη διοίκηση της Ε.Γ.Ο., δεχόμαστε εκβιασμό από την UEG, η οποία μας απειλεί με αυστηρές κυρώσεις εάν δεν πληρώσουμε το υποτιθέμενο χρέος των 150.000 ελβετικών φράγκων, για μεταφορά και παραχώρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού στη διοργάνωση του Βόλου. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να δεχθούμε ότι υπάρχει πραγματική οφειλή της Ε.Γ.Ο., με δεδομένο ότι στο επίμαχο έγγραφο δεν εμφανίζεται η υπογραφή κανενός εκπροσώπου της τότε διοίκησης της Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Θανάσης Βασιλειάδης και συνέχισε: «Εκ των πραγμάτων, είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε προσωρινά την καταβολή του παραπάνω ποσού. Σε διαφορετική περίπτωση, η ανθελληνική διοίκηση της UEG επρόκειτο να αποβάλει την Ελλάδα από τις τάξεις της, στερώντας της το δικαίωμα εκπροσώπησης στην εκλογική γενική συνέλευση του ερχόμενου Νοεμβρίου. Εφόσον επιτρέπαμε στην UEG να προχωρήσει σ’ αυτήν την άδικη αποβολή, η δικαίωσή μας θα ερχόταν πολύ αργά, μετά τις αρχαιρεσίες. Ο αποκλεισμός της Ε.Γ.Ο. θα αποδεικνυόταν παράνομος, αλλά η ελληνική γυμναστική θα είχε ήδη μείνει έξω από τα ευρωπαϊκά διοικητικά όργανα για την επόμενη τετραετία».

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. τόνισε επίσης ότι η διοίκησή του δεν πρόκειται να υποκύψει τελικά στον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής: «Μετά τις εκλογές της UEG, η Ε.Γ.Ο. θα κινηθεί δικαστικά εναντίον όλων των υπευθύνων, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να επιστραφούν τα χρήματα στην ελληνική γυμναστική. Εξακολουθούμε να σεβόμαστε απόλυτα την UEG ως θεσμικό φορέα, αλλά είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τους υπαίτιους να λογοδοτήσουν για τις άθλιες ανθελληνικές ενέργειές τους. Γι’ αυτό, θα προσφύγουμε τόσο στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στη Λοζάνη, όσο και στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Βασιλειάδης κατέληξε λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να στερούνται χρήματα από την ελληνική γυμναστική. Χρήματα, που αντί να επενδυθούν για την πρόοδο και ανάπτυξη του αθλήματος, καταλήγουν στα ταμεία της UEG εξαιτίας αυτών των εκβιαστικών μεθοδεύσεων. Δεν πτοούμαστε, όμως. Παρά τα εμπόδια που βρίσκουμε στο δρόμο μας, η ελληνική γυμναστική θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της, θα πρωταγωνιστεί σε αγωνιστικό επίπεδο και θα αποκτά δυνατή, καθαρή φωνή στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων».