«Αποκαλυπτήρια» με χαμόγελα στην Καλαμάτα για την Εθνική ανσάμπλ γυναικών

Επιτυχημένα ήταν τα «αποκαλυπτήρια» της ανανεωμένης ελληνικής ομάδας ανσάμπλ γυναικών, στην πρεμιέρα του 17ου διεθνούς μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής «Κύπελλο Καλαμάτας» (11-12 Απριλίου). Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, τη Νομαρχία Μεσσηνίας και τον Φιλογυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας.

Η Εθνική ομάδα, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά τα νέα προγράμματά της, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον σύνθετο αγώνα με 39,775 βαθμούς, ταυτόχρονα όμως κέρδισε και το χειροκρότημα των σχεδόν 1.000 φιλάθλων, που γέμισαν το κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στο πρόγραμμα με τα 5 στεφάνια, οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες (Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Αφροδίτη Γεωργοβασίλη, Μαίρη Σπανουδάκη, Τάνια Παπαϊωάννου, Ελένη Ταμπάκη) συγκέντρωσαν 20,275 βαθμούς, χορεύοντας υπό τους ήχους της μουσικής από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας».

Εξάλλου, στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια, όπου η Βάλια Μανιού πήρε τη θέση της Ελένης Ταμπάκη στην πεντάδα, η Εθνική βαθμολογήθηκε με 19,500, έχοντας ως υπόκρουση το σάουντρακ από το μιούζικαλ «West Side Story».

Το άθροισμα των βαθμών έφερε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ανσάμπλ που συμμετέχουν στο 17ο «Κύπελλο Καλαμάτας». Νικήτρια στον σύνθετο αγώνα αναδείχθηκε η Ρωσία, με 44,675 βαθμούς στο σύνολο (5 στεφάνια: 23,575, 3 κορδέλες/2 σχοινάκια: 21,100), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι ΗΠΑ με 35,700 βαθμούς (5 στεφάνια: 17,225, 3 κορδέλες/2 σχοινάκια: 18,475).

Η νέα ομοσπονδιακή προπονήτρια του ανσάμπλ γυναικών, η Βουλγάρα Καμέλια Ντουνάβσκα, σχολίασε την εμφάνιση της Εθνικής με τα παρακάτω λόγια: «Τα κορίτσια έχουν πολλή όρεξη για δουλειά. Βήμα – βήμα κερδίζω την εμπιστοσύνη τους, αφού δουλεύουμε μαζί μόλις 10 ημέρες. Με δεδομένο ότι η Μανιού και η Ταμπάκη ουσιαστικά μπήκαν στο πρόγραμμα ταυτόχρονα μ’ εμένα, δεν περίμενα τίποτε ενόψει του σημερινού αγώνα, για να είμαι ειλικρινής. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κορίτσια μπόρεσαν να παρουσιάσουν καλή εικόνα στον πρώτο αγώνα τους. Φυσικά, έγιναν και πολλά λάθη, αλλά θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτά για να τα διορθώσουμε. Ανάλογη εμφάνιση προσδοκώ να κάνουμε και στους αυριανούς τελικούς οργάνων, αφού δεν γίνονται θαύματα από τη μία ημέρα στην άλλη».

Η ελληνική ομάδα -όπως και οι τρεις υπόλοιπες- θα εκτελέσει ξανά αύριο (Κυριακή) τα προγράμματά της, στους επιμέρους τελικούς οργάνων, με τους οποίους θα ολοκληρωθεί το 17ο «Κύπελλο Καλαμάτας».

Το χειροκρότημα απέσπασε και η Εθνική ομάδα ανσάμπλ των νεανίδων (Μαγδαληνή Δάγκαρη, Σταυρούλα Σαμαρά, Δέσποινα Τσουμαλάκου, Ιωάννα Χρυσομάλλη, Μαριάνθη Ζαφειρίου), η οποία παρουσίασε εκτός συναγωνισμού το πρόγραμμά της στις 5 κορδέλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαΐου.

«Είμαι ευχαριστημένη. Μια ομάδα ανσάμπλ χρειάζεται πολλούς μήνες για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα παιδιά βγάζουν πολύ πείσμα και είναι δεμένα μεταξύ τους. Πρόκειται για αθλήτριες που χρειάζονται συμμετοχές για να πάρουν στα πόδια τους εμπειρίες, γι’ αυτό η παρουσία τους στη διοργάνωση, μπροστά σε ενθουσιώδεις Έλληνες θεατές, λειτουργεί θετικά», τόνισε η ομοσπονδιακή προπονήτρια της Εθνικής ανσάμπλ νεανίδων, Νέλι Ασένοβα.

Αγώνα επίδειξης πραγματοποίησαν, επίσης, οι μικρές αθλήτριες του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας (Φ.Ο.Κ.), ενώ το ίδιο θα συμβεί και αύριο, Κυριακή.

Πριν από το απογευματινό σκέλος των αγώνων, είχε κηρυχθεί η επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, η οποία φέτος συνδυάζεται με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του πανελλήνιου πρωταθλήματος ατομικού γυναικών.

«Στη διαχρονική αξία του ‘Κυπέλλου Καλαμάτας’ προστίθεται φέτος το πανελλήνιο πρωτάθλημα ατομικού, η κορυφαία εθνική διοργάνωση της ρυθμικής. Ο συνδυασμός αυτός εγγυάται πλούσιο θέαμα και υψηλές επιδόσεις, αντάξιες των προσδοκιών όλων μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη χορηγό της Ομοσπονδίας, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και την ΟΠΑΠ Α.Ε.: «Απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την Εθνική Τράπεζα και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρό της, Τάκη Αράπογλου, ενώ ευχαριστούμε πολύ και την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία επίσης βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής γυμναστικής και μας βοηθά να ανέβουμε ψηλότερα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Ηλιόπουλος, τόνισε πως «αυτό το Σαββατοκύριακο είναι συνώνυμο με το ωραίο θέαμα και ελπίζουμε ότι οι εξέδρες της ‘Τέντας’ θα είναι κατάμεστες από θεατές, που θα επιβραβεύσουν τις αθλήτριες με το χειροκρότημά τους».

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των αγώνων λέγοντας: «Με χαρά μας καλωσορίζουμε τις αθλήτριες και τους συνοδούς σ’ αυτήν την αθλητική συνάντηση, που προβάλλει ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει την σωματική ρώμη με τη χάρη και το πνεύμα. Συγχαίρω την Ε.Γ.Ο. για την προσπάθειά της και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις αθλήτριες και σε όλες τις ομάδες».

Επιπλέον, χαιρετισμό απέστειλε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλαντζάκου.

Τα αποτελέσματα στον σύνθετο αγώνα του ανσάμπλ γυναικών:
1. Ρωσία 44,675 (23,575 + 21,100)
2. Ελλάδα 39,775 (20,275 + 19,500)
3. ΗΠΑ 35,700 (17,225 + 18,475)
4. Σουηδία 27,550 (15,900 + 11,650)

Το αυριανό πρόγραμμα (Κυριακή 12/4):
16:00 – 16:30: Πανελλήνιο ατομικού – Σχοινάκι (τελικός)
16:30 – 17:00: Πανελλήνιο ατομικού – Στεφάνι (τελικός)
17:00 – 17:20: Τελικός ανσάμπλ: 5 στεφάνια
17:20 – 17:30: Αγώνας επίδειξης Εθνικής ανσάμπλ νεανίδων
17:30 – 18:00: Πανελλήνιο ατομικού – Μπάλα (τελικός)
18:00 – 18:30: Πανελλήνιο ατομικού – Κορδέλα (τελικός)
18:30 – 18:50: Τελικός ανσάμπλ: 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια
18:50 – 19:20: Επίδειξη αθλητριών του Φ.Ο.Κ.

Η είσοδος στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» θα είναι ελεύθερη για μαθητές και φοιτητές. Τα εισιτήρια για τους υπόλοιπους θεατές κοστίζουν 5 ευρώ.