Θανάσης Βασιλειάδης: «Η ίδρυση σχολής προπονητών αποτελεί σημαντικό βήμα για την ελληνική γυμναστική»

Την σημασία της ίδρυσης σχολής προπονητών αγωνιστικής γυμναστικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξή της.

«Η δημιουργία σχολών προπονητών ήταν ένα ανεκπλήρωτο αίτημα πολλών ετών, που η διοίκηση της Ε.Γ.Ο. φρόντισε να υλοποιήσει, με τη βοήθεια του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Σταύρου Δουβή, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Για πρώτη φορά, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αγωνιστική γυμναστική αλλά δεν διαθέτουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ, θα μπορέσουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τον χώρο, να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν στην ανάδειξη των μελλοντικών πρωταθλητών. Με τον τρόπο αυτό, θα διευρυνθεί το φάσμα των Ελλήνων προπονητών και θα διευκολυνθεί η δουλειά που γίνεται στα σωματεία. Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση του τομέα της ανάπτυξης, ο οποίος άλλωστε αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του αθλήματος», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. αναφέρθηκε επίσης στην συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του: «Μέσα σ’ αυτούς τους δώδεκα μήνες, πετύχαμε πολλά. Εκτός από την προσπάθειά μας για πλήρη στήριξη των Εθνικών ομάδων, οι καρποί της οποίας φάνηκαν και φαίνονται μέσα από τις επιτυχίες στις διεθνείς διοργανώσεις, φροντίσαμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από κινήσεις για την ενίσχυση του έργου των σωματείων, με τελευταία από αυτές την ίδρυση σχολής προπονητών. Επιπλέον, όμως, κατορθώσαμε να εξυγιάνουμε οικονομικά την Ομοσπονδία, καλύπτοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρέη που παραλάβαμε και συνάπτοντας μια σπουδαία συμφωνία χορηγίας με την Εθνική Τράπεζα. Όλα τα παραπάνω έδωσαν ξανά όραμα στην ελληνική γυμναστική, αλλά γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς».

Μέσα από τις σχολές προπονητών, που θα λειτουργήσουν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην Αθήνα (31 Μαΐου – 27 Ιουλίου) και στη Θεσσαλονίκη (6 Ιουνίου – 20 Ιουλίου), οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ θα μπορέσουν να αποκτήσουν πτυχίο προπονητή Γ’ κατηγορίας (παίδων – κορασίδων) για οποιοδήποτε από τα Ολυμπιακά αθλήματα της αγωνιστικής γυμναστικής επιθυμούν (ενόργανη, ρυθμική, τραμπολίνο).

Τις προοπτικές που δημιουργούνται επισήμανε και ο διευθυντής της σχολής προπονητών της Θεσσαλονίκης, Αλέκος Δούμπας: «Η ίδρυση αυτών των σχολών αποτελούσε σημαντικό στόχο για τη νέα διοίκηση της Ε.Γ.Ο., αφού μέχρι τώρα στην ελληνική γυμναστική δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, αντίθετα με ό,τι ισχύει σε πολλά άλλα αθλήματα. Πλέον, τα σωματεία θα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν νέους προπονητές, αξιοποιώντας παλιούς αθλητές, καθώς και άλλους ανθρώπους που αγαπούν το αντικείμενο. Ήδη υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις σχολές προπονητών, οι οποίες θα εξελιχθούν σε θεσμό, ώστε να υπάρχει διαρκής επιμόρφωση και ανάδειξη νέων προπονητών. Η διδασκαλία θα γίνει από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και στο τέλος των σπουδών οι φοιτήσαντες θα δώσουν εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο Γ’ κατηγορίας».

Η φοίτηση στις σχολές προπονητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίζουν να αποστέλλουν αιτήσεις εγγραφής. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Γ.Ο. (προκηρύξεις Γ.Γ.Α. 23/5 και 29/5), όπου επιπλέον διατίθενται οι φόρμες υποβολής σε εκτυπώσιμη μορφή.