Οργή της Ε.Γ.Ο. για τις ανθελληνικές μεθοδεύσεις του προέδρου της UEG

Την έντονη ενόχλησή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, σε έκτακτη συνεδρίαση του δ. σ., που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απαίτηση – απειλή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG) να της καταβληθεί άμεσα το ποσό των 27.000 ευρώ, προκειμένου να μην αποβληθούν οι Εθνικές ομάδες από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχούσε σε οφειλή της προηγούμενης διοίκησης της Ε.Γ.Ο. από τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ακροβατικής γυμναστικής του 2005 στη Θεσσαλονίκη.

Η Ε.Γ.Ο. φρόντισε να εξοφλήσει το χρέος, διασφαλίζοντας την συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στα προσεχή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης, κατήγγειλε με δήλωσή του την τακτική της UEG, κατονομάζοντας ως υπαίτιο τον πρόεδρο αυτής και πρώην επικεφαλής της Ε.Γ.Ο., Δημήτρη Δημητρόπουλο, επί των ημερών του οποίου είχε δημιουργηθεί η επίμαχη οφειλή.

Η δήλωση του κ. Βασιλειάδη έχει ως εξής:

«Ακόμη και σήμερα, η διοίκηση της Ε.Γ.Ο. εξακολουθεί στην κυριολεξία να πληρώνει παλιές αμαρτίες. Με απαράδεκτες και εκβιαστικές μεθοδεύσεις, που δεν θα τις περιμέναμε ούτε από τον χειρότερο ανθέλληνα, ο κ. Δημητρόπουλος εκμεταλλεύθηκε την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, επιχειρώντας να προκαλέσει νέα δεινά στην ελληνική γυμναστική. Δεν εξηγείται αλλιώς η απαίτηση της UEG για άμεση εξόφληση μιας παλιάς οφειλής, ύψους 27.000 ευρώ, υπό την απειλή μάλιστα του αποκλεισμού των Εθνικών ομάδων από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Παρότι φροντίσαμε να εξοφλήσουμε την παραπάνω οφειλή, ώστε να διαφυλάξουμε τους Έλληνες αθλητές από οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια, είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε μια τέτοια συμπεριφορά, που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας. Το οξύμωρο είναι, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη οικονομική εκκρεμότητα υπήρχε από το 2005, όταν ακόμη η Ε.Γ.Ο. βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κ. Δημητρόπουλου. Ωστόσο, επί σχεδόν δύο χρόνια, η διοίκηση Δημητρόπουλου αρνιόταν να φανεί συνεπής και να καλύψει το χρέος που η ίδια είχε δημιουργήσει. Απεναντίας, κληροδότησε αυτό το χρέος -όπως και πολλά άλλα- στους επόμενους, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδειχνε τότε ιδιαίτερη ελαστικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και φυσικά δεν κράδαινε την απειλή του διεθνούς αποκλεισμού, σε αντίθεση με ό,τι έπραξε τώρα.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε όψιμη και κατευθυνόμενη από τον κ. Δημητρόπουλο την σημερινή αδιαλλαξία της UEG. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ένας φορέας με τόσο σημαντικό κύρος παρασύρεται από τις ιδιοτελείς και ρεβανσιστικές επιδιώξεις ορισμένων, οι οποίοι αδυνατούν να δεχθούν ότι η ελληνική γυμναστική έχει γυρίσει σελίδα. Είτε το θέλουν, όμως, είτε όχι, οι κύριοι αυτοί έχουν κριθεί και έχουν απορριφθεί. Η διοίκηση Δημητρόπουλου καταδικάστηκε από τα σωματεία ως ακατάλληλη και το καταστροφικό της έργο ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

Η εμμονή της UEG για άμεση είσπραξη των 27.000 ευρώ, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει έλλειψη ρευστότητας λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είχε ως συνέπεια να ζημιωθούν τα ελληνικά σωματεία γυμναστικής, απέναντι στα οποία ο κ. Δημητρόπουλος έδειξε για άλλη μια φορά την εκδικητική του διάθεση. Η Ε.Γ.Ο. υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων της σωματειακής στήριξης, αλλά η επιχορήγηση των σωματείων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2008 καθυστέρησε υποχρεωτικά, εξαιτίας της ανθελληνικής παρέμβασης.

Η καθυστέρηση αυτή, όμως, αποτελεί ένα προσωρινό εμπόδιο, που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν οι εκφραστές του παρελθόντος. Πλέον η Ε.Γ.Ο. ξαναβρίσκει τη χαμένη της αξιοπιστία και η σημερινή διοίκηση της ομοσπονδίας δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική γυμναστική, με την στήριξη και την συνεργασία όλων όσοι μοχθούν και προσφέρουν για την ανάπτυξη του αθλήματος».