Σπουδαίο τεστ με Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο δίνει το Σάββατο η Εθνική ανδρών της ενόργανης

Με έναν διεθνή αγώνα υψηλού επιπέδου κορυφώνεται το ερχόμενο Σάββατο (29 Μαρτίου) στη Θεσσαλονίκη η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών, αλλά και της αντίστοιχης των εφήβων, για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Λοζάνης (8-11 Μαΐου). Οι Έλληνες πρωταθλητές θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους σε μια τετραεθνή συνάντηση, απέναντι στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες ανδρών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας (ώρα έναρξης 16.00) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η τετραεθνής συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει το δεύτερο και τελευταίο ομαδικό τεστ για την συγκρότηση των Εθνικών ομάδων ανδρών και εφήβων, αφού είχε προηγηθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ίδιο γυμναστήριο, τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Το σύστημα διεξαγωγής του αγώνα θα είναι το ίδιο που θα ισχύσει και στη Λοζάνη, δηλαδή το «5-3-3» στους άνδρες (5 αθλητές ανά ομάδα, 3 αθλητές συμμετέχουν σε κάθε όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη για να προκύψει η κατάταξη στο σύνθετο ομαδικό) και το «5-4-3» για την ελληνική ομάδα των εφήβων (5 αθλητές ανά ομάδα, 4 αθλητές σε κάθε όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες σε κάθε όργανο λαμβάνονται υπόψη).

Από ελληνικής πλευράς, την πεντάδα των ανδρών στον αγώνα του Σαββάτου θα αποτελέσουν οι Βλάσης Μάρας, Δημοσθένης Ταμπάκος, Βασίλης Τσολακίδης, Δημήτρης Μαρκούσης και Μιχάλης Δουλκερίδης, ενώ στους εφήβους θα αγωνιστούν οι Λευτέρης Κοσμίδης, Σταύρος Κέκελος, Κώστας Καραντώνας, Λευτέρης Πετρούνιας και Παναγιώτης Καδδάς. Επιπλέον, θα πάρει μέρος μία μικτή πεντάδα, αποτελούμενη από τρεις άνδρες (Κώστας Μπαρμπάκης, Γιάννης Ζαχαριάδης, Χαράλαμπος Καϊλίδης) και δύο εφήβους (Βασίλης Κόλλιας, Γιώργος Γεωργιάδης), οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Απών από την τετραεθνή συνάντηση θα είναι για προληπτικούς λόγους ο Χρήστος Λυμπανοβνός, που αντιμετωπίζει ελαφρό τραυματισμό στον καρπό. Επιπλέον, θα λείψει λόγω προβλήματος στον ώμο ο Ξενοφών Κοσμίδης, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν υπολογίζεται για το ευρωπαϊκό, επειδή έχει χάσει σημαντικό μέρος της προετοιμασίας.

«Αυτό θα είναι το τελευταίο ομαδικό τεστ που θα μετρήσει σημαντικά για τον καταρτισμό των Εθνικών ομάδων, παρότι η τελική επιλογή θα γίνει έπειτα από τις συμμετοχές των αθλητών σε διεθνή γκραν πρι μέσα στον Απρίλιο», τόνισε ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Στην τετραεθνή συνάντηση περιμένουμε να δούμε σταθερές εκτελέσεις, ενδεχομένως με κάποιες ατέλειες, αλλά οπωσδήποτε χωρίς πτώσεις. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, οι αθλητές είχαν δείξει έτοιμοι κατά 90% στην παρουσίαση των νέων τους προγραμμάτων. Κάτι ανάλογο προσδοκούμε και τώρα, ώστε στον ένα μήνα που απομένει να αναζητήσουμε το υπόλοιπο 10%, δηλαδή την τελειοποίηση των εκτελέσεων, δουλεύοντας στις λεπτομέρειες. Επιπλέον, στο ομαδικό θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε μια καλή βαθμολογία σε σύγκριση με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πράγμα που θα λειτουργήσει ως ψυχολογική τόνωση για την τελική ευθεία της προετοιμασίας μας».

Απόψε (Πέμπτη 27 Μαρτίου) αναμένονται στη Θεσσαλονίκη οι ξένες αποστολές, που περιλαμβάνουν αρκετά σπουδαία ονόματα. Στην ομάδα της Ρουμανίας περιλαμβάνονται οι Ολυμπιονίκες της Αθήνας Ντάνιελ Ποπέσκου (χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αργυρό μετάλλιο στο άλμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007) και Ντορίν Ραζβάν Σελάριου (χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αργυρό στο σύνθετο ατομικό και στο έδαφος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2005, χάλκινο στο άλμα στην ίδια διοργάνωση), ο εξπέρ του πλάγιου ίππου Φλάβιους Κότσι (χρυσό στο ευρωπαϊκό του 2006, χάλκινο στο ευρωπαϊκό του 2007), καθώς και οι Κοσμίν Μαλίτα, Αντριάν Μπουκούρ.

Η Βουλγαρία δεν είχε ανακοινώσει προκαταβολικά τα ονόματα των αθλητών που θα αγωνιστούν, ενώ την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν ο «σπεσιαλίστας» των κρίκων Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και οι Κωνσταντίνος Αριστοτέλους, Παναγιώτης Αριστοτέλους, Παναγιώτης Σίππης, Γιώργος Σπανός.